Cimrmanologové zbystřete. V Příchovicích stojí Maják s muzeem slavného génia

15. září 2015
Česko – země neznámá

Světoběžníka a vynálezce Járu Cimrmana mají v Jizerských horách rádi. V malé obci Příchovice nedaleko Tanvaldu mu věnovali rozhlednu Maják a muzeum nejrůznějších kuriozit. Cimrmanologové i turisté jsou spokojeni, neváhejte se k nim připojit.

„Příchovice jsou místo, kde Jára Cimrman prokazatelně byl,“ vysvětluje Eva Vondrová, která na rozhledně vítá všechny příchozí. Nahoru na ochoz 26 metrů vysokého Majáku vede celkem 105 schodů. Točité schodiště z dubového dřeva se vine útrobami rozhledny a už při stoupání nahoru nabízí příjemný výhled na okolní krajinu.

Rozhlednu navrhnul významný český architekt Martin Rajniš, který je zároveň autorem nové Poštovny na Sněžce. „Pan Rajniš má tady nedaleko Příchovic v Maxově chalupu, a tak má k tomuto kraji srdečný vztah,“ říká Eva Vondrová. Jde o jednu z nejnovějších jizerskohorských rozhleden, letos v červnu Maják oslavil druhé narozeniny.

Rozhledna Maják v krajině vyniká

V muzeu v přízemí rozhledny najdete celou řadu exponátů, které údajně používal sám Jára Cimrman, jako třeba vypouštěcí talíř se špuntem uprostřed, přenosnou turistickou značku nebo koště, které má štětiny zalomené do pravého úhlu, aby s ním bylo možné pořádně vymetat rohy místností.

Čtěte také

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio