Čtvrtek: Domácí mazlíčci

7. červen 2018

Jak se změnil váš domácí režim, když jste si pořídili štěňátko či malé kotě? Jaké netradičního mazlíčka chováte doma? Hada, leguána, králíčka?

Asi nejméně náročné na každodenní péči jsou asi rybičky, ale i v tomto případě musíte čas od času čistit akvárium. Naopak třeba takové štěně, to je veliká radost, ale i starost.

Přinesli jsme si koncem května domů malý uzlíček – je to psí chlapeček, a celý náš život se prudce proměnil. Náš Sunny, malý shci tzu, vstává v 5 hodin ráno a od té doby se nazastavíme.

Pětkrát denně něco dobrého k jídlu a vymýšlet hry, aby se zabavil, učit ho čistotě a dokázat, aby nerozkousal proutěný košík, který má jako postýlku... Inu, všechna práce, třeba na zahradě, stojí – štěně se vám motá pod nohama a okusuje lístečky kytek, moc mu zachutnaly jahody a květy kopretin.

Jak jste postupovali při výchově pejska? Za jak dlouho jste z něho vychovali slušně vychovaného jedince? Myslíte si stejně jako já, že výchova kočky je mnohem jednoduší? Co všechno váš pejsek umí? Co udělat, aby se naučil déle spát a vy nemuseli vstávat v pět ráno?

Poraďte nám, začínajícím chovatelům! Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. To je jistě pravda, ale my s manželem jsme zcela ucaprtaní, a začali jsme chodit spát se slepicemi, abychom tu štěněcí energii zvládli!

Jak jste dokázali, a hlavně za jak dlouho, z malého průzkumníka vypiplat klidné zvíře? Poradíte, jak donutit psíka, aby nás nechal alespoň o trochu déle ráno spát?

Co všechno umějí vaši miláčci, ať už je to kdokoliv ze zvířecí říše? Rady a poradna pro nezkušené milovníky zvířat – to bude obsah čtvrteční Noční linky.

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.