Cukrářští učni ve Vlašimi chystají vánoční dobroty

16. prosinec 2014

Vánoční přípravy v řadě rodin vrcholí. Mnoho z nás se snaží šetřit čas a například vánoční cukroví si místo vlastního pečení koupí. I proto mají v této době učni oboru cukrář ve Vlašimi plné ruce práce.

Mladí vlašimští cukráři musí vyrobit stovky kilogramů cukroví a uplést tisíce vánoček. Jejich cukroví je totiž vyhlášené, a proto jsou objednávkové listy plné už několik měsíců předem.

V cukrářské výrobě Středního odborného učiliště ve Vlašimi nás provází Hana Semrádová: „Za patnáct let, co zde působíme, prodáme několik tun vánočního cukroví. A to ještě nepočítám vánočky – těch vyrobíme 200 až 300 denně.“

Cukrářští učni právě připravují vánoční cukroví – stříkané rohlíčky namáčené v čokoládě, košíčky, pusinky, plněné ořechy. Cukroví je drobné a vypadá jako domácí. „Snažíme se děti naučit tak, aby měly něco od nás pro život,“ říká Hana Semrádová.

„Je to sice namáhavé, ale dá se to všechno zvládnout,“ popisuje proces cukrářské výroby jedna z učnic. „Doma už máme upečeno – 39 druhů, je toho strašně moc,“ prozrazuje další z adeptek cukrářského řemesla.

Jak vypadá takový recept na vánočku ve Vlašimi? „Používáme 1 kilogram hladké mouky, 26 dkg cukru krupice, 22 dkg jakéhokoli tuku, 5 vajec, sůl, citropasty (hospodyňky si pomohou šťávou a kůrou z jednoho citronu), 10 dkg droždí, 2 dkg sušeného mléka, 40 dkg vody, rozinky. Dále zdobíme mandlemi a granulovaným cukrem,“ popisuje mistrová cukrářské výroby.

Přepravka s cukrovím

A ještě jedna dobrá rada od vlašimských cukrářů: když pečete košíčky, vyvařte formičky ve vodě s kypřícím práškem a pak je nemyjte, nechte je promaštěné a košíčky se vám budou hezky vyklápět.

autor: haj
Spustit audio