Cvrnkací fotbal, Mikádo nebo Abeceda. Výstava retro hraček v berounském muzeu je návratem do dětství

12. leden 2024 11:00

V Berouně si budete moci od soboty (13.1.) nostalgicky zavzpomínat na dětství. V Muzeu Českého krasu totiž budou k vidění oblíbené retro hračky. Expozičně-herní výstava „Chemoplast Brno hravě i zdravě“ představí populární stavebnice, skládačky, deskové hry a další výrobky od společnosti Chemoplast Brno z let 1945–2008.

Hračky na výstavu zapůjčil ze své soukromé sbírky sběratel Petr Šimr z Loděnice u Berouna, který přibližuje, co vše návštěvníci uvidí.

Výstava retrohraček „Chemoplast Brno hravě i zdravě“

„Návštěvníci se mohou těšit z této sbírky Chemoplast Brno hravě i zdravě, což už název napovídá, nejenom na retro hračky z produkce této firmy od 40. let do roku 2008. Mezi ně se řadí například cvrnkací fotbaly, táhlové hokeje, různé stavebnice a skládačky, dětský nábytek pro panenky nebo dětské píšťalky. Uvidí také stavebnici Cheva, stolní hry i hračky na léto, například typické tatrovky. Budou tam ale i didaktické hračky, typická školní abeceda a samozřejmě spousty dalších zajímavých věcí, včetně sběratelských skvostů pro modeláře, vláčků měřítka H0, projektory, promítačky a filmy.“

Podle Petra Šimra jsou všechny hračky starší roku 1999 už unikáty, protože se dávno nevyrábí. Cení si zejména hraček z období 60. a 70. let minulého století s původními obaly.

Výstava retrohraček „Chemoplast Brno hravě i zdravě“

S vystavenými exponáty si návštěvníci sice hrát nemohou, ale o zábavu nepřijdou. Bude připravena dětská herna s herními zónami s kostičkami, herní kubusy ve dvou variantách,  kostky Fantazie nebo cvrnkací fotbaly.

Výstava bude v Muzeu českého krasu v Berouně otevřena od 13. 1. do 17. 3. 2024. Vernisáž s komentovanou prohlídkou se sběratelem Petrem Šimrem proběhne ve čtvrtek 18. 1. 2024 od 17:00 hod.

autor: JMys | zdroje: Muzeum Českého krasu , p.o.
Spustit audio