Cyklorikša v Mladé Boleslavi rozdává radost nejen seniorům

22. září 2023

Projekt Na kole v každém věku vznikl v roce 2012 v Kodani. Dnes má pobočky v 39 zemích a více než 39000 dobrovolníků, kteří vozí zájemce o jízdu ve stylové cyklorikše. Pasažéři jsou ale především z řad seniorů. Pro ně to často bývá jediný způsob, jak se dostat na výlet nebo si vyjet na oblíbená místa. A navíc si ještě po cestě povídat s pilotem.Takto se totiž nazývá ten, kdo cyklorikšu řídi. Před třemi lety se poprvé v České republice objevila cyklorikša i v Mladé Boleslavi.

Do projektu Na kole v každém věku se v Mladé Boleslavi postupně zapojilo asi 10 dobrovolníků, kteří vozí seniory z místního Domu s pečovatelskou službou v ulici Na Radouči. Skvěle spolupracují i studenti ze ŠKODA AUTO Vysoké školy v Mladé Boleslavi.

Kromě Romana Melišky, zakladatele projektu Na kole v každém věku v Čechách, se o jízdy aktivně stará i sociální pracovnice paní Michaela Hejduková. Jízdu na kole miluje od malička. Především ale ráda dělá radost seniorům, o které se stará. Většina z nich se totiž mimo Dům s pečovatelskou službou nedostane. O to větší je pro ně zážitek, pokud si mohou na cyklorikše někam vyjet. Kromě pravidelné trasy přes centrum, k výstavišti, parku a třeba se zastávkou na zmrzlinu nebo kávu, se na cyklorikše často jedou podívat i na místa, která mají rádi, ale dlouhé roky se tam nedostali.

Cyklorikša, aneb výlet ve stylu

Roman Meliška jízdy na cyklorikše obdivoval během svého pobytu v Kodani, kde jsou již zcela běžné. Přál si projekt Na kole v každém věku rozšířit i do České republiky a věřil, že se podaří na zakoupení cyklorikši zajistit finance u jedné z nadací. Což se podařilo. Ostatně jedná se o skvělý nápad, který přináší opravdu mnoho radosti.

Cyklorikša je ve své podstatě elektrická trojkolka. Dobrovolník, který rikšu řídí, sedí vzpřímeně a má před sebou dvojkabinku se sedadly a stříškou. Díky tomu je při jízdě úzký kontakt mezi pilotem a cestujícími. Nejedná se totiž pouze o zážitek z jízdy, ale také o přátelské povídání mezi cestujícími i dobrovolníkem, který rikšu řídí. Cesta je navíc pro všechny velmi příjemná. Rikša totiž jako zázrakem vyvolává úsměvy u všech kolemjdoucích, kteří na cestující a řidiče radostně mávají.

Jezdit s cyklorikšou je zkrátka zážitek pro všechny

Lze si pouze přát, aby bylo více bezpečných cyklostezek, kde je možné nejen s cyklorikšou bez rizika jezdit mimo běžný dopravní provoz. A samozřejmě ještě více dobrovolníků, kteří by se chtěli do projektu zapojit. A také lze doufat, že mladoboleslavská rikša bude mít v České republice brzy další „kolegyně“, které budou vozit seniory i v jiných městech. Postupně se to daří.

Cyklorikši totiž dnes vozí seniory už přibližně ve 3000 městech po celém světě. Kromě dobrovolníků se na mnoha místech připojila i síť podniků, které spolupracují a projekt podporují. Vytváří tak v daném městě komunitu lidí, kterým jde o jediné. Rozdávat radost a být společně ve větším kontaktu.

Spustit audio