Cyril Mucha: Příčinou chudokrevnosti bývá nedostatek železa

MUDr. Cyril Mucha

S praktickým lékařem MUDr. Cyrilem Muchou jsme si povídali o onemocněních krve. Zaměřili jsme se především na chudokrevnost (anémii).

Povídali jsme si o příčinách tohoto onemocnění. Mluvili jsme o potížích, kterými trpí lidé s tímto onemocněním. A věnovali jsme se způsobům léčby chudokrevnosti.

Máte pocit, že vám poslední dobou chybí energie? Možná za to může stres, ale příčina může být i jinde. Podobné příznaky totiž provázejí chudokrevnost. Jak vysvětluje praktický lékař, MUDr. Cyril Mucha, je to stav, kdy dochází ke snížení hladiny krevního barviva a tím i počtu červených krvinek.

Množství hemoglobinu se pohybuje u mužů zhruba v rozmezí 140 - 170 g/l a u žen 110 - 160 g/l, přičemž o chudokrevnosti (anémii) lze mluvit při poklesu hodnot pod spodní hranici.

K varovným signálům provázejícím chudokrevnost patří brnění v lýtkách, nevolnost, průjmy či nápadná bledost. Člověku se hůře dýchá, srdce tluče jako o závod, a v ústech se tvoří bolestivé afty. Problém je v tom, že potíže mohou být zpočátku mírné, takže je můžete snadno přehlédnout.

Častou příčinou je nedostatek železa

Aby léčba byla úspěšná, je třeba určit správnou příčinu. Chudokrevnost provází některá chronická onemocnění, může být však také důsledkem poškození organismu toxiny či deficitu určitých živin (vitamin B12, kyselina listová).

Nejčastější příčinou ovšem bývá nedostatek železa, k němuž dochází při dlouhodobé a postupné ztrátě krve. To je i důvod, proč jsou rizikovou skupinou hlavně ženy trpící silnou menstruací, dále pak lidé s žaludečními vředy a hemeroidy nebo ti, kdo dlouhodobě užívají některé léky.

Nedostatek železa se může projevit i u žen v době těhotenství, kdy se zvyšuje objem krve v těle a potřeba tohoto minerálu vzrůstá. Ohroženi jsou i lidé s poruchou vstřebávání a dále vegetariáni nebo vegani.

Nedostatku železa můžeme ale předcházet. Stačí obohatit stravu o potraviny, jako je červené maso, játra, ryby, vejce, citrusové ovoce, špenát, chřest, sýr a houby. Železo je možné užívat i formou potravinových doplňků, vhodné jsou především ty obsahující kromě železa také kyselinu listovou a vitaminy skupiny B a C.