David Veselý: Máte dlouhodobě ucpaný nos a rýmu? Můžete mít nosní polypy

7. říjen 2013

S primářem ORL oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Davidem Veselým, PhD. jsme si povídali o léčbě nosních polypů.

Věnovali jsme se příčinám vzniku tohoto onemocnění. Probírali jsme i potíže, které lidem způsobuje. Zabývali jsme se také riziky konzervativní a chirurgické léčby nosních polypů.

Nosní polyposa je onemocnění nosních dutin a vedlejších nosních dutin. Může se vyskytovat v každém věku. Typická je u dospělých a starších pacientů. Postihuje zhruba 4 procenta populace.

Spočívá ve zbytnění nosní sliznice, která se postupně vyklenuje až v polypy. Příčiny vzniku nosních polypů nejsou zcela jasné. Často vznikají na podkladě chronického zánětu sliznice nosu a vedlejších nosních dutin. Objevují se také u alergiků a pacientů s průduškovým astmatem.

Schema uložení vedlejších nosních dutin

Nosní polypy způsobují rýmu a zhoršují čich

Typickými projevy nosní polyposy je zhoršená nosní průchodnost (často oboustranná), chronická rýma a zhoršení čichu. Mohou se také vyskytovat častější případy akutního zánětu vedlejších nosních dutin.

Dalším příznakem může být chrápání, huhňavá řeč a opakované tlakové bolesti kolem očí či bolesti hlavy. U pacientů s průduškovým astmatem může při rozvoji nosní polyposy dojít k zhoršení projevů astmatu a také k zhoršenému efektu zavedené léčby.

Při podezření na nosní polyposu by měl pacient podstoupit ORL vyšetření. Otorinolaryngolog provede ambulantně endoskopii nosních průchodů, stanoví rozsah postižení a způsob léčby.

Léčba je konzervativní a chirurgická

V konzervativní léčbě jsou na prvním místě intranazální kortikosteroidy, které potlačují chronickou zánětlivou aktivitu nosní sliznice. Jedná se o každodenní aplikaci léku ve formě nosního spreje.

Nosní polypy vyplňující nosní vchod

Podobný protizánětlivý účinek jako lokální kortikosteroidy mají některá antibiotika, například makrolidy. Doplňkovou léčbu představují laváže nosních průchodů solnými roztoky.

V případě prokázaného alergického terénu je na místě užívání celkových antihistaminik. Rozhodně by se pacienti s nosní polyposou měli vyhnout opakované a dlouhodobé aplikaci anemizačních nosních přípravků. Tyto léky sice krátkodobě přinášejí úlevu, především od nosní obstrukce, ale při opakovaném a častém používání vedou k těžkému poškození nosní sliznice, ne zřídka nevratnému.

Chirurgická léčba spočívá v odstranění celých polypů

Často je v případě nosní polyposy nezbytné zasáhnout chirurgicky. Je potřeba odstranit polypy celé, včetně jejich stopky, která většinou vychází z vedlejších nosních dutin.

Dále je nezbytné zajistit dostatečnou ventilaci vedlejších dutin uvolněním a rozšířením jejich přirozených vývodů a umožnit tak průnik intranazálních kortikosteroidů do nitra dutin.

Nosní polyp při endoskopickém vyšetření nosní dutiny

Odborně se dnes používanému operačnímu postupu říká FESS – v českém překladu funkční endoskopická chirurgie nosu a vedlejších nosních dutin. Před operací FESS je nezbytné provedení CT a správná příprava pacienta, často spočívající v krátkodobém užívání celkových kortikosteroidů několik dní před plánovanou operací.

Vlastní operační výkon se provádí za několikadenní hospitalizace v celkové anestezii. Výkon probíhá endoskopicky, tedy bez jakéhokoliv zevního řezu.

„Závěrem lze konstatovat, že nosní polyposa je problémem relativně častým, který pacienty silně obtěžuje. Léčba je i přes některá rizika velmi úspěšná. Proto by se každý pacient, kterého trápí dlouhodobější nosní obtíže, měl s tímto svěřit svému praktickému lékaři a měl by být odeslán k ORL vyšetření,“ dodává příbramský otorinolaryngolog David Veselý.

autoři: Alima Martinová , David Veselý
Spustit audio