Délku kanálu La Manche opět uplavali pacienti rehabilitačního ústavu v Kladrubech

10. leden 2014

Pacienti rehabilitačního ústavu v Kladrubech dnes symbolicky přeplavali Lamanšský průliv. Téměř 34 kilometrů zdolali za 15 hodin 21 minut. Dosáhli tak nejrychlejšího času z dosavadních devíti ročníků akce, jejímž cílem není soutěžit, ale naučit se více spolupracovat.

Zároveň se plavalo také v ústavu v Hrabyni, kde byli pacienti o 7 minut pomalejší.

„Voda v bazénu má 30 stupňů, vzduch 26, takže ani v plavkách nemrzneme. Je tu krásná atmosféra, okolo bazénu jsou všude svíčky a desítky natěšených plavců," hlásí z Kladrub redaktorka Věra Hájková.

Akce se zúčastnil i herec Pavel Nový. Chtěl všem ukázat, že se vyplatí osudu postavit. Zatím zaplaval nejvíce bazénů - rovných 20.

„Říkal, že ho Kladruby zachránily a že to jsou české Lurdy. Jinak jsem překvapená, že nikdo nevypadá unaveně, spíše naopak. Je tu cítit radost a přátelství," přibližuje atmosféru redaktorka.

Dvě hodiny po startu, po páté hodině ranní, už plavalo v bazénu celkem 20 lidí, za sebou měli celkem pět kilometrů. Plavou vozíčkáři nebo lidé, kteří potřebují jinak berle. Všem se fandí. Je jedno, jak kdo rychle plave a kolik zvládne bazénů.

Do plavání se lidé nemuseli vůbec nutit. „Dobrovolníci se moc těžko nehledají. Účastníci se moc těší na ranní atmosféru, rádi si přivstanou,“ prozrazuje organizátorka akce Štěpánka Foxová.

Cílem akce bylo propojit boj pacientů se svým osudem. „Každý si zaplave svůj bazén, společně pak vznikne krásné dílo,“ dodává organizátorka.

A kdo právě neplave, povídá si s ostatními. „Já jsem například slyšela příběh paní, která ochrnula po porodu. Jeden pán zase skočil do řeky a zlomil si páteř. Maminka tří dětí spadla ze schodů a vůbec nechodila, dnes tu stojí o berlích. A právě takové příběhy tu pomáhají těm, kteří by třeba měli chuť to vzdát," informuje redaktorka Věra Hájková.

Při délce pětadvaceti metrů musí účastníci přeplavat bazén 1344krát, což obvykle zabere 15 až 16 hodin. V Kladrubech se během dne vystřídalo kolem stovky pacientů. Každý zdolal tolik bazénů, na kolik se zrovna cítil.

Novoroční La Manche se v kladrubském rehabilitačním ústavu letos konal už podeváté
autoři: Michaela Vydrová , haj
Spustit audio