Dianin chrám u Valtic si jako jeden z mála loveckých zámečků zachoval původní výzdobu interiérů

6. srpen 2023

Jedním z oblíbených míst výletníků v Lednicko-valtickém areálu na jižní Moravě je Dianin chrám, zvaný též Rendez-vous. Je inspirovaný třemi vítěznými oblouky v Římě. Díky opravám, probíhajícím od 90. let minulého století si jako jeden z mála saletů zachoval i původní výzdobu interiérů. Dovnitř je možné se podívat během návštěvnické sezóny.

Rovinaté lesy Lednicko-valtického areálu byly jako stvořené pro pořádání honů. Liechtensteinové zde proto budovali lovecké zámečky a jedním z nich je Dianin chrám. Šlechta si v něm dávala dostaveníčko před zahájením honů, či po nich, proto je také tato stavba nazývána též Rendez-vous.

Dianin chrám nechal vybudovat kníže Jan I. Josef z Liechtensteina. Stavbu zadal svému dvornímu architektovi Josefu Hardtmuthovi. V letech 1810 až 1812 vznikl pod vedením architekta Josefa Poppelacka lovecký zámeček v podobě vítězného oblouku.

Uvnitř objektu se nachází hodovní sál, kde se po skončení parforsních honů konaly hostiny panstva. Podávala se ulovená zvěřina a ta nejlepší vína. Menší místnosti pak sloužily jako galerie trofejí. V přízemí se nacházel byt myslivce.

Hodovní sál, kde se odehrávaly hostiny, na kterých se podávala ulovená zvěřina

Vnější stěny zámečku zdobí několik reliéfů z dílny Josefa Kliebera s mytologickými a loveckými motivy. Překlad na jižní straně je opatřen latinským nápisem oslavujícím bohyni lovu Dianu: DIANAE VENATRICI EIUSQUE CULTORIBUS IOAN, PRINCEPS A. LIECHTENSTEIN MDCCCXII. (Bohyni lovu Dianě a jejím ctitelům kníže Jan z Liechtensteinu 1812.). Na severním překladu je pak další latinský nápis: HAS TIBI, BLANDA SOROR PHOEBI, SACRARIMUS AEDES: INTACTUS SEMPER CRESCAT TIBI LUCUS HONORI (Tobě je zasvěcen tento dům, ó zářivá sestro Foibova, a k tvé poctě ať les nedotčen stále roste.).

Obdivovat můžete lovecký zámeček po celý rok, nicméně interiéry jsou přístupné jen během otevírací doby a to v dubnu o sobotách, nedělích a svátcích, v květnu a červnu od pátku do neděle a o svátcích, během letních prázdnin každý den, kromě pondělí, ale včetně svátků, a v září a říjnu opět o sobotách, nedělích a svátcích.

Dvorní architekt Josef Hardtmuth se inspiroval vítěznými oblouky v Římě
Spustit audio