Diety slavných. Byla císařovna Sisi historicky první anorektičkou?

2. únor 2017

Z Alžběty Bavorské se stal fanatik vlastní krásy. Prožila si bolestné rodinné ztráty, měla 55 centimetrů v pase a dlouhé řady obdivovatelů. Jak vypadal jídelníček excentrické Sisi, jejíž životní styl představoval samé extrémy?

Bavorská princezna Alžběta Amálie Evženie známá především pod přezdívkou Sisi se ve svých 15letech zamilovala do Františka Josefa, kterému bylo 23. Údajně se do sebe zcela zbláznili. Po sňatku v roce 1854 se z ní stala rakouská císařovna a korunovaná uherská královna.

„Měla krásné vlasy, žila svobodně v Mnichově ve šlechtické rodině, která byla svobodomyslná. Jezdila na koni, všechno bylo prostě úžasné a krásné. Pak potkala následníka trůnu a spadla klec. Když si představíte 15letou holčičku, kterou zasnoubí, v 16 ji provdají a navíc rok po svatbě porodí dítě, které jí v 19 umře. To byla první dcera Sophinka. Dovedete si představit to utrpení? Když jsem o té dámě přemýšlela, nezbylo jí nic jiného, než se starat o sebe, aby se nezbláznila,“ říká dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

Denně cvičila tři hodiny, chodila obrovské vzdálenosti pěšky, své postavě začala postupně obětovávat prakticky celý svůj bdělý čas. Její deníky prozradily důvody jejího útlého pasu. Často byla totiž pouze o tekutinách. Dodržovala režim třech dnů o vodě, třech dnů o mléce, dvou dnů o vývarech ze syrového masa a následně opět třech dnů o vodě.

„Měla ještě svoji bonboniérku. Takže byla na tekutinách a bonbónečkách. Myslím si, že to byla první dokumentovaná anorektička, akorát se to tehdy tak nenazývalo. Byla vlastně ikonou a všechny ženy k ní vzhlížely. A řekla bych, že je tou, která předvedla, že je lepší být hubená. Byla přesně ten tragéd. Sebrala se na dva roky a odjela od svých povinností na Korfu. Měla ráda bráchu a tatínka, ostatní nijak zvlášť. Ještě měla ráda svého prvního syna Rudolfa, ale ten spáchal v 17 letech sebevraždu. A podle mého trpěla dlouhodobou depresí. A jeden z důvodů deprese mohl být, že fakticky skoro nejedla a samozřejmě se cítila osamělá,“ dodává doktorka Cajthamlová.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio