Díky Ivo Šarlingerovi mají v Pavlíkově všichni motorkáři nového ochránce

16. červenec 2021

Ivo Šarlinger v roce 2007 otevřel v Pavlíkově na Rakovnicku soukromé muzeum motorek – Splněný sen. Těsně před začátkem prázdnin tu odhalil i novou sochu sv. Kryštofa. Není to socha vytvořená sochařem, přesto je ve stále větší oblibě. Chrání totiž motorkáře i pocestné.

Mnohé z vás možná čeká dlouhá cesta na dovolenou. Nově můžete zajet požádat o ochranu na cestách do Pavlíkova. Tento městys na Rakovnicku je pro všechny motorkáře známým pojmem. Ivo Šarlinger tu v roce 2007 otevřel své soukromé muzeum motorek – Splněný sen. Prohlédnout si zde můžete na 120 historických motocyklů z celého světa i ucelenou sbírku 35 českých značek. Přesto něco chybělo.

Socha sv. Kryštofa v Pavlíkově vyrobená 3D technologií

Ivo Šarlinger byl po celý život vášnivým motorkářem. Přesně takovým, který ví, že se jedná o poměrně nebezpečnou vášeň a má k motorkám zároveň respekt. Po dlouhá léta spolu s dalšími motorkáři jezdíval do obce Tupadla k domnělé soše sv. Kryštofa žádat o ochranu na cestách.

Jenomže dodatečně zjistil, že se jedná o sochu sv. Jana Nepomuckého. Ten sice prosby o ochranu ochotně plnil za sv. Kryštofa ale Ivo Šarlinger spokojen nebyl. Zjistil totiž, že se u nás nachází pouze tři sochy tohoto světce a žádná není pro řidiče dobře dostupná. Svatý Kryštof je přitom patronem řidičů, motorkářů, poutníků a leteckých záchranářů. Rozhodl se proto u sebe v Pavlíkově jednu postavit.

Požádat o ochranu na cestách můžete přímo u pavlíkovského muzea

Motorkáři, cestující i řidiči automobilů se od začátku letošních prázdnin mohou pomodlit u nové sochy sv. Kryštofa u pavlíkovského muzea historických motocyklů. U rušné ulice a volně přístupná tu stojí od začátku prázdnin nová socha sv. Kryštofa.

Socha je stonásobnou zvětšeninou malé sošky

Na první pohled vypadá jako barokní socha z nějaké historické památky. Přitom jí nevyráběl sochař a vznikala naopak nejnovějšími technologiemi. Vznikla v turnovské 3D tiskárně u přátel Ivo Šarlingera a jako vzor byla posloužila malá dvaceticentimetrová soška sv. Kryštofa dovezená od sběratele z Francie.

Výroba sochy byl proto skutečný oříšek. Socha, zhotovená podle malého vzoru, je vysoká přes dva metry a váží zhruba sto kilogramů, ačkoliv uvnitř nemá výplň. Vyrobená je moderní 3D technologií z písku a pryskyřice.

Spustit audio

Související