Dnes se soudí 15 let stará vražda

18. leden 2005

Krajský soud v Praze dnes bude rozplétat trojnásobnou vraždu, která se odehrála v Klučově na Kolínsku před více než 14 lety. Před trestním senátem stane pětatřicetiletý muž, který je podezřelý, že tehdy zavraždil matku a její dvě dcery a s mrtvolami poté souložil.

Muže kriminalisté zadrželi předloni v listopadu. K jeho usvědčení pomohla expertiza DNA. Podezřelý byl podle policie v minulosti mnohokrát ve vězení za násilnou a majetkovou trestnou činnost. Nyní mu hrozí až výjimečný trest. Těla tehdy pětačtyřicetileté ženy a jejích dvou dcer ve věku 22 a 18 let našla 30. dubna 1990 příbuzná. Policisté zjistili, že byly zavražděny téhož dne v noci zvlášť brutálním způsobem. Zemřely na následky mnohočetných bodnořezných poranění, která měly po celém těle. Pachatel je potom znásilnil.

Metodu, při níž je možné rozborem DNA přesně určit totožnost, vynalezl v roce 1984 britský genetik Alec Jeffreys. Při vyšetřování vraždy byla poprvé použita v roce 1986. Česká databáze DNA začala fungovat v roce 2001. Nyní národní databáze obsahuje zhruba 2000 genetických profilů. Pomocí testů DNA česká policie například loni zjistila nezletilého vraha třináctileté dívky z Kmětiněvsi na Kladensku.

Spustit audio