Do nového depozitáře v Hradištku se vejde až 100 milionů metrů filmu

22. květen 2015

Uchovat filmy, plakáty, knihy a fotografie pro další generace - to bude mít za úkol nový depozitář Národního filmového archivu. Jde vlastně zjednodušeně řečeno o obří ledničku, která bude zakopaná v zemi. O nové budově se mluvilo už od roku 1975. Potřebných 117 milionů se ale našlo v rozpočtu ministerstva kultury až teď.

Do nového depozitu se vejde až 100 milionů metrů filmů. Roste nedaleko Štěchovic v obci Hradištko, vedle současné, ale už prostorově nedostačující budovy archivu.

Depozit bude z velké části pod zemí, umožní to lépe udržovat nízkou teplotu

„Zatím vidíme takový dlouhý obdélník, který vypadá jako plavecký stadion. Ale to je základ pro budoucí depozitář. Výsledně v něm bude minus 5 stupňů Celsia a relativně velmi nízká vzdušná vlhkost. Víme, že právě tohle jsou podmínky, ve kterých jsou filmové materiály schopné přežít řádově stovky let – a to nepřeháním,“ říká na staveništi nového depozitáře ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Na samotné stavbě v těchto se brzy začnou stavět svislé konstrukce.

O filmu v archivu se musí neustále pečovat

Ve stávajícím archivu, v oddělení písemných archiválií, v současné době například připravují k převzetí pozůstalost po filmovém režisérovi Otakaru Vávrovi.

Na zpracování čekají ale i starší krátké a instruktážní filmy. „Chtěli jsme postupně, aby se i tyto filmy dostaly k lidem. Je to součást naší digitalizační koncepce,“ dodal ředitel Národního filmového archivu.

autor: haj
Spustit audio