Do potoka v Bělé pod Bezdězem se vrátili raci

26. květen 2009

Do bělského potoka se po několika desítkách let vrátili raci. Podle odborníků zde mají pro žití ideální podmínky. Potok v Bělé pod Bezdězem je jedním z mála ve středních Čechách, kam se raci vysazují. Na račí návrat se přijela do Bělé pod Bezdězem i podívat i redaktorka Jana Huzilová.

Rak, neboli říční policie. I takovým názvem se může honosit toto zvíře. "Je to živočich, který se živí například uhynulými rybami, takže vlastně čistí potok od uhynulých živočichů," vysvětlila račí význam technička z Českého rybářského svazu Jaroslava Fryšová.

Podle hospodáře organizace rybářů v Bělé pod Bezdězem Dušana Hýbnera je cílem vysazování raků říčních vrátit potoku živočichy, kteří zde už dříve žili. "Poprvé jsme zde vysazovali raky před třemi roky a chceme v tom pokračovat i nadále," uvedl Dušan Hýbner. "Podle monitoringu místních rybářů se zde rakům daří a v potoce se objevují, takže doufáme, že tito noví raci přispějí k posílení stávající populace," dodala pak Jaroslava Fryšová.

Do potoka v Bělé pod Bezdězem bylo umístěno 76 raků. Na celou událost se přišli podívat i někteří Běláci, akcí byli nadšeni. Nové přírůstky do potoka vítá také město Bělá pod Bezdězem. "Jsme samozřejmě rádi, že máme tu možnost zde raky mít," prozradila Českému rozhlasu Region referentka životního prostředí městského úřadu Veronika Blažková.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio