Do uzavřeného veltruského zámku se občas smí

4. listopad 2004

Veltruský zámek, který se pomalu vzpamatovává ze škod způsobených předloňskou povodní a loňskou vichřicí, uspořádá na sklonku listopadu a v prosinci sérii čtyř adventních koncertů. Rozšíří tak možnosti, kdy je možné jinak uzavřený zámek navštívit.

Oprava zámku a obnovení historických expozic ovšem potrvá ještě několik let, řekl provozní náměstek středočeského pracoviště Národního památkového ústavu Oldřich Vacek. Adventní koncerty odstartuje 27. listopadu koncert gotické a renesanční hudby v podání skupiny Žaltář. Mozartovy, Bachovy a Dvořákovy skladby zazní při druhém koncertu 4. prosince, na kterém vystoupí Miroslav Kriško, Zdeňka Krišková a Eliška Havlová. Série předvánočních koncertů bude pokračovat 11. prosince vystoupením nymburského pěveckého sboru Hlahol a ukončí ji 17. prosince koncertní pořad Vánoce s C&K Vocalem. Předloňská povodeň na Vltavě zasáhla celý zámecký areál neobyčejně ničivým způsobem. Napáchala tam řádově škody za 200 milionů korun jak na budově zámku, tak na menších stavbách a zámeckém parku. Další velké škody v parku napáchala loňská vichřice. Postupně se podařilo i za pomoci armády odstranit největší škody v parku, zpřístupnit cesty a opravit mostky. Další financování závěrečné fáze obnovy parku je ale zatím podle Vacka nejisté. Jedinou šancí je nyní získat část peněz v rámci atypické zahraniční pomoci. Na základě memoranda, které podepsala Česká republika, Norsko, Island a Lichtenštejnsko, by Česko mělo získat 110 milionů eur (3,5 miliardy korun) na záchranu kulturního dědictví. Peníze by se měly čerpat v letech 2005 až 2009. Památkáři věří, že část peněz by mohla směřovat právě do veltruského areálu. Náklady na celkovou obnovu areálu včetně parku i všech budov odhadují památkáři na 300 až 500 milionů korun. Výše potřebných investic upřesní projekt celkového budoucího využití areálu. Připravuje se zároveň i rekonstrukce hlavní zámecké budovy, která by měla stát kolem 50 milionů korun. Projekt i stavební povolení budou připraveny podle Vacka do příštího roku a zahájení i tempo oprav bude záležet na penězích. Hlavní návštěvnický okruh v zámecké budově se ale podle něj podaří otevřít zřejmě nejdříve za tři roky.

Již letos ale mohli návštěvníci chodit po zámeckém parku a navštívit dvě krátkodobé výstavy, které vzbudily velký ohlas. Mohli vidět výstavu v Rudolfově sálu k 250. výročí Chotkovského veletrhu a unikátní historické skleníky dosud vytápěné původním systémem teplovzdušných kanálů. Chystané adventní koncerty umožní návštěvu zámku i mimo sezonu a po skončení těchto výstav.

Spustit audio