Do ZOO Chleby přicestovala historicky první zebra. Jmenuje se Dory a společnost v novém pavilonu jí zatím dělají dvě oslice

16. listopad 2023 13:30

V 26leté historii ZOO Chleby přicestovala do zahrady vůbec první zebra. Umístěna je v novém pavilonu, určeném přímo pro tato africká zvířata, který je součástí společné expozice Savana. V té by se postupně měly objevit, kromě zeber, i další africké druhy, třeba prasata savanová. Vůbec první zebra v Chlebech dostala jméno Dory a je jí teprve necelý rok.

První pruhovanou obyvatelkou zebřince a netrpělivě očekáváným přírůstkem v ZOO Chleby se stala téměř roční samice Dory, zástupkyně poddruhu zebry Böhmovy. Narodila se v prosinci 2022 v nedaleké ZOO Dvůr Králové, a. s.

Samice Dory, zebra Böhmova, historicky první zebra v ZOO Chleby

„Jelikož nebylo možné dovézt dvě zebry naráz, protože další přicestuje později z jiné zahrady, nejprve jsme do pavilonu nastěhovali dvě oslice. Ty mají za úkol nově příchozí uklidňovat svojí přítomností a zajistit jí společnost. Zebry jsou stádová zvířata a z neznámého prostředí mohou být navíc značně nervózní. Komplikací jsme se chtěli za každou cenu vyvarovat a stěhování pro Dory tak co nejvíce usnadnit. Proto věříme, že si u nás brzy zvykne,“ upřesnil postup lektor zoo Jaroslav Dufek.

Jako první se do nového pavilonu přestěhovaly dvě oslice

Transport a první dny v novém domově proběhly bez potíží a v současné době se Dory seznamuje s vnitřkem pavilonu, kde má potřebný klid. Pokud to počasí umožní a aklimatizace bude probíhat dobře, měla by brzy využívat venkovní krytý prostor i prostranný výběh, kde ji spatří i návštěvníci.

Pavilon je zamýšlen pro menší stádečko a Dory se tak stane zakladatelkou chovu zeber v ZOO Chleby.

Stavba pavilonu pro africké kopytníky byla v ZOO Chleby zahájena před rokem a půl. Exteriér je v podobném designu jako sousední lvinec (dokončený v roce 2020) a taktéž odkazuje na tradiční hliněné stavby v Timbuktu. Budova je součástí společné expozice Savana, kterou by brzy měli doplnit další afričtí kopytníci, např. prasata savanová.

autor: JMys
Spustit audio