Dobrovický beránek je starší než pyramidy. Uvidíte ho v dobrovickém muzeu

2. duben 2018

Dobrovický beránek je malá keramická soška, která pochází z mladší doby kamenné a je starší než pyramidy. Našel ji amatérský archeolog na hradišti Švédské šance na Chlumu, tj. kopci mezi Mladou Boleslaví a Dobrovicí.

Vratislav Rudolf našel beránka v roce 1992 na Velikonoční pondělí. „Je překvapivé, že se něco takového zachovalo. V muzeu beránka vystavujeme od září 2017,“ říká vedoucí provozu Dobrovického muzea a jeho průvodce Josef Nešněra.

Soška má rozměry 9x4 centimetry a na zádech má otvor. „Nevíme, k čemu ten otvor sloužil. Je mnoho teorií. Možná jako svícínek nebo jako schránka na mast nebo nějakou cennou látku,“ dodal.

Pro beránka mají v muzeu speciální osvětlenou otáčivou vitrínu. Muzeum sídlí v hospodářském dvoře, který je součástí zámku a jeho původ sahá nejpozději do druhé poloviny 16. století. Najdete tu expozice cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství, muzeum města Dobrovice a několik výstav. Z historie odívání, modely kolové techniky nebo o patchworku. Dobrovické muzeum je otevřené denně od 9 do 17 hodin.

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice
Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice
Spustit audio