Dobrovolníci uklízeli zámecký park na Konopišti

8. listopad 2014

Park u zámku Konopiště na Benešovsku je zase o něco krásnější. Už po osmé se tam sešli příznivci zámku a čistili park od náletových dřevin, větví a nepořádku.

Dvě desítky lidí dnes pomáhaly čistit zámecký park na Konopišti. Jde o pravidelnou aktivitu Spolku přátel Konopiště. Jeho členové už několik let chodí vždy na jaře a na podzim udržovat park. Snaží se tak otevírat pohledy na zámek, které během let zarostly zelení.

„Je to pro nás srdeční záležitost, jsme tu už poosmé,“ přiznává redaktorce Českého rozhlasu jedna skupinka dobrovolníků. „Většinou je nás kolem dvaceti. Konopiště je takové „rodinné stříbro“ Benešova, tak jsme se zajímali, jak můžeme pomoci,“ dodává jeden z nich Petr Mareš.

Brigádníci pomáhají uklízet park na Konopišti

„ My jsme za to strašně rádi, protože máme omezené personální i finanční kapacity, takže každá pomoc je vítaná a my se pak snažíme místním lidem, kteří se zapojili, uspořádat nějakou akci na zámku,“ dodává kastelánka Jana Sedláčková.

Pomáhat přišel i sedmdesátiletý Ivan Veselý. „ Můj dědeček byl komorník jeho císařské královské výsosti. Když jsem se ho na něj ptal, říkal : Arcivévoda byl pašák, ona byla mrcha,“ vzpomínal s úsměvem.

autor: haj
Spustit audio