Dobrovolníci uklízí Sázavu

18. duben 2009

Řeka Sázava bude po tomto víkendu čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do tradiční akce nazvané Čistá Sázava. Jejím cílem je i letos posbírat kolem řeky co nejvíc odpadků a nabídnout tak rekreantům a vodákům příjemné místo pro odpočinek. Na akci dohlížel i náš redaktor Michal Trnka...

Asi čtyři sta padesát lidí pomáhá s úklidem úseku od Kácova do Pikovic. Letos poprvé se navíc rozhodly přispět k čistější řece i některé obce z okolí Zruče nad Sázavou. V praxi to znamená, že by dobrovolníci měli během víkendu zvládnout zbavit odpadků skoro sto kilometrů břehů.

Organizátoři z obecně prospěšné společnosti Posázaví vybavili pracovní čety rukavicemi, nezapomněli na pytle, nářadí a samozřejmě každé skupince dali k dispozici loďku. Pomocníci kousek po kousku plují po řece a uklízí všechno, co jim přijde do cesty. Když mají pytle plné, pomůže nákladní automobil, který se pohybuje po silnicích podél řeky.

U vody se dá najít skoro všechno. Jsou to jednak naplaveniny, které přinesla jarní velká voda, ale i igelitové sáčky, pet lahve, torza starých lodí nebo poničený plastový nábytek. Jedna z dobrovolnic si vzpomněla na loňský kuriózní úlovek, kdy na jednom místě objevila několik starých jízdních kol.

Akci Čistá řeka Sázava vítá například starosta Kácova Jaroslav Buchal. Ten působí i v projektu Sázava 21, který si klade za cíl vrátit této rekreační oblasti původní věhlas. Jedním z plánů je i rozšířit jarní úklid Sázavy a v budoucnu čistit další úseky toku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio