Dotace, lobbisté a středočeské obce

7. prosinec 2004

Středočeské obce se při získávání dotací spoléhají především na sebe nebo na své poslance. Mnohé z nich ale přiznávají, že je kontaktovali i lobbisté nabízející snadnější přístup k penězům. Zaměřili se zejména na obce postižené předloňskými povodněmi, zjistila ČTK.

"Byly to soukromé firmy, které sháněly zakázku, ale už z referencí o nich bylo zřetelné, že na něco takového dosáhnout nemohou a že to prakticky jenom zkouší," řekl ČTK starosta Hořína na Mělnicku Petr Fous. Firmy podle něj chtěly využít při lobbování právě skutečnosti, že obec postihly povodně, ale fakticky získání dotací ovlivnit nemohly. Podobnou zkušenost mají i v nedalekých Klech. Firmy, které ve snaze získat pro sebe zakázku nabízejí snadnější přístup k dotacím, ale prý radnice vždy včas odhalí. "Když máme tu dotaci dostat, tak si myslím, že ji dostaneme i bez někoho. Tak si myslím, proč bychom někoho podporovali. My se snažíme na obci shánět dotaci sami," řekla ČTK hospodářka obecního úřadu Alice Semiánová. Zkušenosti s lobbisty má i Kladno. Občas se někdo ozve, že má známé a že je schopen něco zařídit, ale pravidelně takové lidi vyhazujeme, netajil se kladenský primátor Dan Jiránek. Lobbistům a případné korupci podle něj nahrává špatný systém přidělování dotací. Dalo by se tomu předejít jeho změnou, která by zároveň usnadnila přístup obcí k penězům. Ke Kolínu je stát štědrý i bez lobbistů. Město totiž dokázalo přilákat významného zahraničního investora, jemuž se vláda zavázala pomoci. "Kolín je asi opravdu zvláštní výjimkou, neb sem ty peníze tečou samy," řekl místostarosta Jiří Buřič.

Pomoc lobbistů ale nepotřebovala ani Čáslav. Vše jí totiž vynahradil bývalý poslanec, nynější ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Město se tak může pyšnit mimo jiné novou základní školou nebo opravenými sportovišti v lesoparku Vodranty. "Pokud máme investiční záměr, žádáme o dotace naprosto běžným způsobem. Něco se podaří realizovat, něco ne," řekl kutnohorský starosta Ivo Šalátek. Už loni se podle něj ale objevilo hodně firem, které nabízely městu zpracovat projekty i žádosti o dotace z evropských rozvojových fondů. Podobných firem jsou podle něj stovky a setkala se s nimi snad každá radnice. "My si ale děláme všechno sami. Nebo spolupracujeme s osvědčenými externími firmami," dodal Šalátek. V Lysé nad Labem údajně zkušenosti s korupcí a lobbisty nabízející získání dotací nemají. "Tady se to zkoušíme dělat sami. Hledali jsme partnery pro spolupráci, ale zjistili jsme, že ty podmínky jsou pro město nepřijatelné a riskantní," řekl tajemník Miloš Dvořák. Žádosti o dotace podle něho připravuje odbor městského investora bez zprostředkovatelů.

Spustit audio