Dražice jsou na tom dobře

16. prosinec 2004

Jeden z největších tuzemských výrobců ohřívačů vody, soukromá společnost Družstevní závody Dražice-strojírna, očekává letos zvýšení obratu zhruba o pětinu na 470 milionů korun. Předpokládá také zvýšení výroby z loňských 94 000 na 110 000 ohřívačů.

Loňský zisk ve výši 50 milionů korun bude vzhledem k letošním velkým výdajům na zhruba stejné úrovni. K růstu výroby i tržeb přispívají roční investice zhruba 25 milionů korun do nové technologie. "Vrací se nám to pak v kvalitě a ve zvyšování kapacity," řekl Semerád. Společnost letos postavila novou výrobní halu, kterou uvede do provozu na začátku příštího roku. V příštím roce plánují postavit také novou smaltovnu za zhruba 35 milionů korun, která nejen umožní zvýšit kapacitu, ale i nové formy smaltování. Další rozšiřování dražického závodu již ale není příliš možné. Areál leží v ochranném pásmu podzemních vod, v záplavovém území a navíc i v blízkosti rozvodny a vedení vysokého elektrického napětí. Společnost proto výhledově počítá s přesunutím celé výroby do lokality Zelená u Luštěnic, kde již koupila pozemek o rozloze 7,5 hektaru. Zatím jej využívá ke skladování a část pronajímá cizím firmám. Třetina produkce firmy směřuje na export. Ohřívače z Dražic putují do 16 evropských států včetně Ruska, společnost vyjednává kontrakty v dalších zemích. Postupně chce také více rozšířit výrobu ohřívačů založených na využívání alternativních energetických zdrojů. Ve třísměnném provozu pracuje kolem 210 kmenových zaměstnanců a dalších asi 70 pracovníků jiných firem. Proti loňskému roku se tak počet zaměstnanců zvýšil zhruba o dvacet. Cílem firmy není podle Semeráda dále výrazně zvyšovat počet lidí, ale spíše zvyšovat efektivitu práce.

Ohřívače vody se vyráběly v Družstevním kombinátu Dražice. Výrobu převzala společnost s ručením omezeným Družstevní závody Dražice-strojírna, která vznikla v roce 1992. Společnost vyrábí více než 380 typů a modifikací ohřívačů vody. .

Spustit audio