Dům bratří Čapků v novém. V Budislavi otevřeli opravenou chatu klubu spisovatelů

3. březen 2017
Česko – země neznámá

Bratři Karel a Josef Čapkovi spolu s PEN klubem iniciovali ještě před válkou stavbu rekreační chaty, kde měli českoslovenští spisovatelé odpočívat a tvořit. Volba místa padla na Budislav nedaleko Toulovcových maštalí v Pardubickém kraji, kde vznikla romantická dvoupatrová hrázděná dřevostavba.

S nápadem postavit odpočinkovou chatu pro spisovatele přišel Karel Čapek. A tento návrh přednesl na 16. světovém kongresu PEN klubu v Praze v roce 1938. Stavba byla financována jednak z výtěžku tohoto kongresu, velkou částku věnoval pak sám Čapek. Budislav zvítězila pro svoji nádhernou přírodu, klidné prostředí a čistý vzduch. Karel Čapek se bohužel otevření chaty nedožil.

Po nástupu fašismu byla ještě nedostavěná chata v ohrožení. Tehdejší představitelé Litomyšle ji po tiché dohodě se spisovateli převzali do vlastnictví města a po válce jim ji opět vrátili. Nedostavěný dům využívali za války Němci, jak dokládají vyryté svastiky.

PEN klub nechal chatu po válce dostavět a užíval ji k rekreaci až do roku 1956, kdy ji převzal Český literární fond. Do majetku PEN klubu se chata vrátila až v roce 1994. O šest let později dům získal status kulturní památky.

Severní strana pro práci, jižní pro odpočinek

Rekreační objekt nese název Dům bratří Čapků, aby připomínal své zakladatele. Stavbu projektoval Stanislav Tobek, žák architekta Josefa Gočára. Chata je dřevěná, se zděnými výplněmi. Má dvě nadzemní podlaží se 14 pokoji a jedním apartmánem. Na severní straně byly jednolůžkové pokoje velmi prostě vybavené skříní, stolem a psacím strojem. Pokoje na jižní straně byly dvoulůžkové s balkony. Chata má dvě kamenné terasy, ze kterých je krásný výhled.

Dům bratří Čapků v roce 1950

V minulosti na chatě pobývali a svá díla tvořili literáti zvučných jmen, jako Václav Čtvrtek, František Nepil, František Langer, Arne Novák, Fráňa Šrámek, Josef Kainar, Ivan Klíma a mnozí další. Dnes chata slouží nejen členům PEN klubu, ale také všem hostům, kteří se chtějí v Budislavi ubytovat.

Dům bratří Čapků se během své existence dočkal několika přestaveb a oprav. Měnil se jak vzhled chaty, tak terén okolo. Některé stavební zásahy ovšem nebyly příliš šťastné. Posledním hřebíčkem do rakve byla havárie vody, kdy protekly stropy a začaly hnít nosné trámy. Místnosti byly plné plísně a hniloby. Situace došla až tak daleko, že se řešilo, zda opravovat nebo bourat.

Majitel chaty, český PEN klub, se rozhodl historicky hodnotnou budovu zachovat. Uspořádal veřejnou sbírku a za přispění Pardubického kraje a ministerstva kultury nechal chatu opravit do původní podoby, včetně vnitřních dispozic a části nábytku. V přízemí se nachází výstava fotografií Karla Čapka, která je přístupná všem příchozím návštěvníkům.

autor: KSA
Spustit audio