Dusíkovo divadlo v Čáslavi je příkladem citlivé rekonstrukce, která si zasloužila ocenění

15. únor 2016

Cenu za novostavbu v historickém prostředí získala dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi od brněnského ateliéru Burian & Křivinka. Ocenění uděloval Klub Za starou Prahu letos už podvanácté. Upozorňuje tak na příklady citlivého vstupu nové budovy do památkově cenného prostředí.

Ve finále bylo celkem šest staveb - dostavba areálu filozofické fakulty v Brně, Komenský most v Jaroměři, Galerie Pakosta v Litomyšli, Pálavská galerie vín Venuše v Pavlově, propojení renesančního zámku s historickým pivovarem ve Velké Bystřici a dostavba čáslavského divadla. Zajímavé je, že ač cenu uděluje Klub Za starou Prahu, ani jedna z nominovaných novostaveb nebyla z Prahy.

V těsném hlasování nakonec nejvíc bodů získala právě dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi od brněnského ateliéru Burian & Křivinka. Porota ocenila zejména to, jak se tato moderní architektura s divadelním zázemím a kavárnou ohleduplně včlenila mezi historické divadelní budovy a středověké hradby.

„Je to taková uměřená neomodernistická stavba s krásně zpracovaným povrchem. Jde o hranol s pěkně pročleněnými okny a skleněnými stěnami a především má krásné proporce, takže do toho areálu Dusíkova divadla krásně zapadá,″ popsal přednosti přístavby předseda poroty Klubu Za starou Prahu Rostislav Švácha.

Ocenění klubu upozorňuje na příklady citlivého vstupu nové budovy do památkově cenného prostředí. V minulých letech ho získal například Svět Techniky v Ostravě od architekta Josefa Pleskota nebo Depozitář Oblastní galerie v Liberci z dílny ateliéru Sial.

Spustit audio