Dvouletá podmínka a povinnost uhradit 7,8 milion korun. To je trest pro bývalou ředitelku STIS

8. duben 2015

Pražský městský soud dnes rozhodl v případu bývalé spolupracovnice Davida Ratha Šárky Alexy. Uložil ji dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 7,8 miliónu korun. Současná šéfka muzea v Jílovém u Prahy byla obžalovaná za porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jako ředitelka Středočeské turistické informační služby měla podle obžaloby Středočeskému kraji způsobit škodu skoro 8 milionů korun.

Soudce vyslechl v průběhu hlavního líčení řadu svědků. Byli mezi nimi i bývalý hejtman David Rath nebo bývalí ředitelé krajského úřadu jako Petr Hostek nebo Zdeněk Štětina.

Ředitelka muzea v Jílovém u Prahy Šárka Alexa od začátku tvrdí, že je nevinná a že jako ředitelka STIS jen plnila pokyny nadřízených. Výběrové řízení podle jejích slov vůbec nepřipravovala. To měl podle jejích slov na starost krajský odbor regionálního rozvoje. Další pokyny dostávala od představenstva STIS, které vedl právě Zdeněk Štětina. Kdo přesně ale rozhodl o rozdělení zakázky na sedm menších, to prozatím soudu nikdo ze svědků neřekl. Údajně to nevědí.

Kromě členů představenstva STIS soud vyslechl i zaměstnance Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy. Protože projekt měl získat evropskou dotaci. Nakonec se to ale kvůli řadě chyb nestalo. Projektem se navíc zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten kdysi vyhodnotil, že zakázka je špatně rozdělená a uložil pokutu 30 tisíc korun. Petr Šváb, jeden z bývalých zaměstnanců tohoto úřadu, už u soudu vypovídal, protože právě on podal trestní oznámení.

autoři: Alena Rokosová , duch
Spustit audio