Dýňová farma v Bykoši na Berounsku láká návštěvníky nejen na dýně

12. říjen 2009

Plné ruce práce mají v těchto dnech farmáři na dýňové farmě v Bykoši na Berounsku. Blíží se totiž Hallowen, který připadá na poslední den v říjnu. Dýně sem teď jezdí kupovat nejen provozovatelé restaurací, ale i rodiny s dětmi. Právě na ty tu čeká příjemná atmosféra a hory dýní, mezi kterými najdete skutečné originály. S majitelem farmy si povídala Lucie Zemanová...

Jan Brotánek vede dýňovou farmu se svými rodiči. Právě jim prý vděčí za to, jak rodinný podnik vzkvétá a jak se mu daří. A má být skutečně na co pyšný. Brotánkovi tu totiž ročně vypěstují až 30 tisíc dýní.

Dýňová farma je prý v Bykoši odpradávna a už deset let tu můžete najít skutečně rozmanité druhy, mezi kterými jsou například muškátové dýně nebo odrůda nazvaná hokaido. Mají ale i dýni žaludovou, která chutná jako kaštany, nebo špagetovou dýni. Kromě jedlých dýní se Brotánkovi specializují i na okrasné odrůdy.

Pěstování této zeleniny ve velkém přitom není jednoduchou záležitostí. Brotánkovi se musí dýním skutečně věnovat a jsou dost odkázáni na počasí.

V Bykoši se nezaměřují na rekordní velikosti. Jan Brotánek přesto na jeden unikát zavzpomínal, a to na dýni, která byla vymalovaná do podoby maurského tetování. Brotánkovi mají dýně nejen na polích, ale samozřejmě i v kuchyni. Neoblíbenějším jídlem je tu maminčina dýňová polévku, na kterou nikdo nedá dopustit.

Pokud tedy zavítáte do Bykoše na Berounsku, je více než jasné, že si odvezete nejen dýně, ale i dobrou náladu, která je u Brotánků cítit na každém kroku.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio