EU kontroluje ve středních Čechách

21. říjen 2004

K vybraným potravinářským podnikům ve středních Čechách zamíří dnes inspektoři Evropské unie. Jejich prověrkou už prošly v úterý dva závody v Praze a ve středu opět dva podniky na Plzeňsku. Mise skončí v pátek závěrečným vyhodnocením na Ministerstvu zemědělství, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podniky, které navštíví, inspektoři vybírají sami na příslušné krajské veterinární správě. Dvoučlenná inspekce měla za cíl zkontrolovat zpracovatele masa, zvěřiny a také mlékárny. Při předchozí lednové misi evropští inspektoři zjistili i některá nevyhovující pracoviště. Pokud kontrola objeví vážné prohřešky proti unijním předpisům, může Evropská komise v krajním případě omezit přístup tuzemských potravin na evropský trh. Veterinární správa ale neočekává problémy, které by vedly k omezení možnosti exportu.

Na společný trh Evropské unie může od května dodávat asi čtvrtina tuzemských provozů na zpracování živočišných produktů. Zbytek může působit na místním trhu v rámci České republiky. Od poloviny loňska do letošního března veterináři uzavřeli kvůli nesplnění požadavků téměř 600 z celkových více než 4000 provozů.

Spustit audio