Evangelický kostel z 18. století fungoval přes 50 let jako sklad. Teď se v Kšelích snaží historickou stavbu zachránit

31. leden 2024

Kšely bývaly významným centrem evangelické církve na Českobrodsku. Od sedmdesátých let minulého století ale tamní kostel několikrát změnil majitele a kostel postupně pustl. Teď se ho tamní nadační fond Pivoňka snaží vykoupit a vrátit místu život. Po více než padesáti letech se do něj navíc mohla poprvé podívat i veřejnost. Podrobnosti zjišťovala reportérka Zuzana Roudnická.

„Tady byly takové lavice, tam byl oltář, nahoře byly varhany, zvon,“ vzpomíná pan Václav, jak to vypadalo uvnitř kostela za jeho dětských let. Z původního vybavení tu zůstala už jen kamenná kazatelna a kovová kamna.

Zdejší evangelický sbor se začal formovat brzy po vyhlášení tolerančního patentu roku 1781. První modlitebna v Kšelích vznikla o šest let později.

Evangelický kostel v Kšelích na Kolínsku

„Ta naše původní modlitebna byla obdélníková. Byla to skromnější stavba, ale protože význam místní církve velmi rychle rostl, tak se zdejší obyvatelé rozhodli přestavět modlitebnu na větší kostel,“ říká Vít Pivoňka, zakladatel nadačního fondu Pivoňka.

Po komunistickém převratu začal význam zdejšího sboru upadat. Jeho sídlo se na konci 60. let minulého století přesunulo do nedalekého Českého Brodu. Brzy nato nechala církev kostel odsvětit a prodat do soukromých rukou.

„Ze začátku, a to už vidíme na fotografiích z roku asi 1980 až 1983, sloužil kostel jako skladiště a následně byl zase prodán. Majitele změnil několikrát, a to až do dnešního stavu, kdy patří čínskému podnikateli,“ vysvětluje Pivoňka.

Nadační fond kostel od současného majitele postupně odkupuje. Plně by ho měl převzít letos v září. Až celkovou částku dvou milionů korun doplatí, bude se muset pustit do nutných oprav.

Evangelický kostel v Kšelích na Kolínsku

Jako první se budou opravovat střechy, především největší díry. Chybí oplechování i okapy, takže do kostela teče zevnitř i podél stěn. V dalších letech se potom bude veškerá činnost řídit podle projektu, který nadační fond Pivoňka právě tvoří.

Kolik peněz bude celkem potřeba, to vyplyne až z projektu. Kostel by měl do budoucna fungovat jako multifunkční centrum pro pořádání kulturních akcí a různých setkání.

Záměr podporuje i vedení obce, jak potvrzuje starosta Martin Polák (Spolu pro Kšely). „Místo, kde by se pořádaly větší kulturní akce tady samozřejmě není. Bude s tím spousta práce. Věřím ale, že s pomocí lidí, kteří se tu sešli a Vítkovy nadace, se nám podaří dát to společnými silami dohromady.“

Pomoci místním vdechnout kostelu nový život může i veřejnost, a to buď finančně nebo na plánovaných pracovních brigádách.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio