Rolls-Royce je láska na celý život, říká Martin Kot, prezident Rolls-Royce a Bentley Clubu

27. květen 2024

V roce 1904 se poprvé setkali pánové Charles Rolls a Henry Royce. Díky jejich nadšení, nápadům, šikovnosti i kapitálu se na trhu brzy objevily vozy, které dodnes budí pozornost. Za dva roky uplyne 120 let od chvíle, kdy otevřeli svou automobilku. V České republice už léta funguje Rolls-Royce a Bentley Club. Ten fandům do aut na pravidelných srazech vozy této legendární značky vyrobené napříč desetiletími představuje.

Martin Kot, prezident Rolls-Royce a Bentley Clubu Česká republika, měl k autům blízko od malička. Vystřihoval obrázky z časopisů, lepil si je do sešitů, podobně jako stovky a stovky dalších kluků. On ale autům zůstal věrný dodnes. Sbírá je, opravuje. Rolls-Royce nebyl značka, kterou by si už od počátku zamiloval. Pak objevil inzerát, nabízející zlatý Rolls-Royce a ten ho nadchl. Přemluvil ke koupi tátu, auto pořídili, opravili, začali s ním jezdit a objevovat vlastnosti, kterými je vůz vyhlášený. A láska na celý život byla na světě.

Zadobře jsou s továrnami obou značek i s jejich zastoupeními u nás.

„Pak jsme absolvovali nějaké srazy aut, kde jsme byli buď jediní nebo jsme občas potkali někoho dalšího se stejnou značkou. Když se někdo takový našel, hned jsme se dali do řeči a zjistili jsme, že nám chybí společná komunikace a akce, kde bychom si mohli povídat o těch našich technických záležitostech, radostech a starostech. Tak jsme založili klub.“ Zadobře jsou s továrnami obou značek i s jejich zastoupeními u nás.

Přijďte se podívat

Pokud byste si starší i novější auta této značky chtěli prohlédnout, vězte, že setkání, které pořádá Rolls-Royce a Bentley Club Česká republika, se bude konat v sobotu 8. června 2024 v Praze Dubči. Majitelé vozidel mají v plánu vytvořit rekord v počtu vozů zmíněných značek na jednom místě. Mohlo by dorazit 80 nebo dokonce 100 aut s rokem výroby napříč desetiletími. Chybět nebude ani kulturní program.

Spustit audio