Film natáčený v našem kraji do kin

2. únor 2005

Není na světě místo, kde by nás nemohla potkat láska, zní distribuční slogan filmu režiséra Petra Nikolaeva. Vznikl podle scénáře Jiřího Stránského, který příběh zasadil do komunistického kriminálu první poloviny 50. let. Pod názvem Kousek nebe se v kinech objeví od 10. února.

Snímek s rozpočtem 20 milionů korun je koprodukcí společnosti Luxor s Českou televizí. Vznikl během 25 natáčecích dní v nevyužívané mladoboleslavské věznici a jezuitské koleji v Kutné Hoře. Ústřední dvojici ztvárnili Jakub Doubrava a slovenská herečka Táňa Pauhofová. Na plátně se objeví i Petr Forman, Zuzana Stivínová, Karel Zima, Ondřej Vetchý, Pavel Zedníček, Vladimír Javorský či Pavel Landovský. "Netočil jsem politický dokument, i když je poklonou politickým vězňům," řekl Nikolaev po dnešní projekci. Podle něj se uzavřela pětiletá cesta tohoto projektu k divákům. "Bez přítomnosti humoru a určitého nadhledu bychom tehdy kruté podmínky nevydrželi - rozhodně nešlo o fešácký kriminál," uvedl Stránský, evidentně spokojený s tím, že se právě toto prisma podařilo příběhu dát. Kvůli tomu si Nikolaeva vybral, jako "srdcař" by se prý nespokojil jen s technicky studeným převyprávěním.

Podle režiséra vnější okolnosti spíš jen tragicky determinují zrození hlubokého milostného vztahu dvou mladých lidí, kteří se potkali v nesprávném čase na nesprávném místě. I proto kladl velký důraz na výběr ústředních hrdinů. "Důležitá pro nás byla vnitřní pravdivost. Už nepodstatné bylo, že například autobus, který jsme při natáčení použili, se vyráběl až o čtyři roky později," dodal.

Spustit audio