Galerie i vyhlídka do kraje, v to se proměnila věž kostela ve Voticích

19. červenec 2014
Zprávy

Když se Luboš Mudra dostal na věž kostela ve Voticích, byl uchvácen krásou stavby a také výhledem. Dal proto dohromady partu lidí, která věž opravila a zpřístupnila. Václavka se nachází téměř v centru města, je vysoká 45 metrů a kvůli výhledu je nutné zdolat 135 schodů. Bude to ale stát za to.

Před vstupem na věž Václavku, která získala jméno podle kostela, k němuž přináleží, se může návštěvník zastavit u sousoší svatého Václava s blanickými rytíři.

„Je zajímavé hlavně tím, že bylo jedním ze soutěžních návrhů na vrch Vítkov, kde stojí jezdecká socha Žižkova,“ vysvětluje Luboš Mudra.

Kostel svatého Václava je původně gotický. Založen byl kolem roku 1200. Postupně byl přestavěn do současné barokní podoby.

Návštěvníka na první pohled zaujme, že schody, vedoucí na věž, jsou široké a prostorné. „Grandióznost prostor a široká schodiště, ta mě přivedla na myšlenku začít na tom pracovat,“ říká o prvním popudu k rekonstrukci Luboš Mudra.

Z věže je přístupná i kostelní oratoř, odkud se otevírá pohled do hlavní chrámové lodě. Zde je nejcennější Brokoffův barokní oltář.

Vlastní výstup do věže je pak vyrobený pouze ze dřeva. Poklopem se následně vstupuje do vyhlídky v lucerně barokní věže. Vyhlídka skýtá nejen krásný výhled, ale i příjemné osvěžení v podobě zafukujícího větru.

„Po levici můžeme vidět Šibeniční vrch se solitérním javorem, kde momentálně zřizujeme na votickém okruhu turistickou vyhlídku. Severním směrem vidíme směrem ku Praze Neštětickou horu a tak dál. Po pravé ruce Čeřenskou horu, která je přímo nad Voticemi – 640 metrů nad mořem,“ láká na bohatý výhled Luboš Mudra.

autoři: Marína Dvořáková , haj
Spustit audio