Hasiči pokračují v likvidaci požáru průmyslové haly v Žebráku. Škoda se předběžně odhaduje na 1,5 miliardy korun

14. srpen 2023 13:30

Škoda po požáru výrobní haly v Žebráku na Berounsku je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun. V hale na výrobu plastových dílů pro automobily začalo hořet dnes kolem 11:00, po poledni vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň požárního poplachu. Zásah potrvá do rána, aktuálně se střídají hasiči, kteří zasahovali od dnešního poledne.

  •  Na místě s požárem bojovalo zhruba 25 jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Při hašení se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných. Hasiči požár dál hasí, odpoledne kolem 15:30 snížili stupeň požárního poplachu z nejvyššího, čtvrtého, na třetí. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl ČTK mluvčí hasičů Jan Sýkora.
  • Z haly ve Skandinávské ulici se valí hustý dým. Stav ovzduší na místě monitoruje chemická laboratoř z Kamenice. "Hasiči nám právě sdělili, že závažné koncentrace nenaměřili," řekl starosta Žebráku Pavel Horázný (Iniciativa pro Žebrák).

  • Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy. "Všichni jsou v pořádku, většina už halu opustila před naším příjezdem," řekl mluvčí hasičů. 

  • Požár výrobní haly v Žebráku na Berounsku hasiči lokalizovali, nešíří se. V hašení haly na výrobu plastů v průmyslové zóně dál pokračují, pomáhá jim také vrtulník.

  • Policie kolem 14:45 obnovila provoz na dálnici D5 mezi 34. a 41. kilometrem se sníženou rychlostí, zhruba tři hodiny byla dálnice v obou směrech uzavřená.

  • Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, na místo jelo 25 jednotek hasičů. Práci jim komplikuje horké počasí. Tři hasiči utrpěli lehké zranění.
  • Hasiči krátce po 12.30 oznámili, že se hala částečně zřítila.

„S ohledem na bezpečnost motoristů jsme z důvodu požáru haly na výrobu plastů v obci Žebrák uzavřeli dálnici D5, a to v úseku od 34. do 41. kilometru v obou směrech. Objízdná trasa je vedena po silnici číslo 605,“ napsala policie na sociální síti X (dříve twitter).

Středočeští hasiči rozdělili zásah na čtyři úseky. „Zasahuje přes 20 jednotek. Kouř se šíří také směrem na dálnici D5. V místě je snížená viditelnost,“ upozornil Hasičský záchranný sbor. Na facebooku doporučuje, aby lidé nevětrali. Tři hasiči utrpěli lehké zranění.

Kvůli požáru se zřítila část haly. Nejspíše je ale jen otázkou času, než spadne celá. „Proto není možné provádět zásah zevnitř budovy, ale pouze venku. V současné době se snažíme uchránit všechno kolem haly, protože ta je plně zasažena,“ řekl Radiožurnálu Jan Sýkora, mluvčí středočeských hasičů.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK , HZS Středočeského kraje , Policie ČR
Spustit audio