Herečka Bára Mudrová jde 1000 km po českých horách – chce tak pomoci dětem v ústavní péči překonat jejich strachy

12. červenec 2021

Bára Mudrová vyrazila začátkem června na takzvanou Stezku Českem. To je přechod severní strany České republiky, který měří tisíc kilometrů.

„V dlouhém lockdownu jsem se rozhodla, že konečně překonám svůj strach ze spaní sama v lese a vyrazím na tuto cestu,“ popisuje herečka Bára Mudrová vznik celého nápadu a pokračuje: „Při tom putování jsem si ale uvědomila, že tisíc kilometrů nechodí člověk každý den, že bych tím mohla pomoci ještě někomu jinému. A protože jsem jednou z dobrovolnic v neziskové organizaci Dobré víly dětem, rozhodla jsem, že pomůžu i dětem v dětských domovech překonat jejich strachy. Založila jsem tedy sbírku.“

Bára je aktuálně v Krkonoších a do konce července by měla dojít až do Aše. Na cestě ji zatím nejvíc překvapila velká spousta hodných lidí, u kterých si např. přímo u nich doma nabíjí telefon. Má v něm mapu a na ní vyznačenou Stezku Českem. „Chtěla jsem překonat svůj strach ze spaní sama v lese, a to už se asi podařilo. Čím častěji totiž takto spíte, zjistíte, že už vám vlastně vůbec nevadí, že kolem vás praskají větvičky, něco funí, něco dupe… (směje se) a ráno se probudíte s batohem plným slimáků,“ popisuje své překonávání strachu Bára.

Bára Mudrová hrála poprvé ve filmu ve svých třinácti letech po boku Viktora Preisse a Taťjany Medvecké. Pak absolvovala Pražskou konzervatoř. Během studií si zahrála např. princeznu v pohádce Ztracený princ, po boku Pavla Lišky v detektivce Setkání v Praze s vraždou, pohádce Alice Nellis Sedmero Krkvavců nebo v seriálech Cirkus Bukowsky, Polda a Ulice. Hostovala v divadlech Viola v Mladá Boleslavi a pražském Švandově, aktuálně ji můžete vidět na Jezerce.

Nezisková organizace Dobré víly dětem funguje od roku 2015. Pomáhá dětem ve středočeských dětských domovech – v Mladé Boleslavi, Krnsku a Novém Strašecí. Nově také v pražských Dolních Počernicích, Olomouci a jihomoravském Tišnově. Za dětmi pravidelně dojíždějí, pomáhají jim např. s učením a pořádají spousty akcí, výletů, táborů a dalších aktivit.

Spustit audio