Historie útrpného práva ožívá v podzemí hradu Loket. Ze sklepení se line děsivý křik a sténání vězňů

6. březen 2020

Hrad Loket je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Karlovarském kraji. Jako jeden z mála hradů je návštěvníkům otevřený po celý rok. Ti zde mohou navštívit hned několik zajímavých expozic. K té nejatraktivnější patří beze sporu expozice útrpného práva.

Tato jedinečná a velmi sugestivní výstava vznikla v místech, kde dříve skutečně bývalo vězení. To fungovalo přibližně 150 let až do roku 1948. V několika kobkách je názorně předvedeno, jakým způsobem bylo během středověku útrpné právo vykonáváno. Nezvyklou podívanou v podání pohyblivých figurín dokreslují mrazivé výkřiky a sténání trestanců. Nechybí ani popis jednotlivých mučicích praktik a jejich účinků na trestance.

Jednu z kobek obývá také loketské strašidlo Strakakal, který je prý postrachem rozcuchaných dětí. Údajně je po hradě honí s kartáčem na vlasy a ty neučesané za trest plácá knihou po zádech.

Další loketské expozice jsou podstatně klidnější. V hradních sálech najdete třeba cennou historickou sbírku porcelánu či zbraní. K dalším zajímavostem patří vzácný loketský meteorit, který je součástí rozsáhlé mineralogické výstavy. Za zmínku ale stojí i další hradní expozice. Například sbírka dobového nábytku z 18. až 20. století, cínařská expozice nebo ukázka staré loketské lékárny.

Spustit audio