Hledáte nápoj lásky nebo elixír mládí? Bývalý špitál v Kouřimi nabízí likéry nevšedních chutí

27. květen 2019

V historickém domě na Ptačím rynečku v Kouřimi dnes sídlí malé likérnictví. Ochutnáte tady fialkové sirupy i nápoje nevšedních chutí. Voní po marcipánu, levanduli, růžích nebo čokoládě. Jejich výrobce za ně už potřetí získal ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje.

„Už od roku 1735 byl dům funkční městský špitál. Později tady byl chudobinec, sirotčinec i šatlava. A když se člověk podívá do té doby, jakým způsobem se léčilo, tak ty léky byly podobné dnešním likérům. Akorát, že dnešní likéry neobsahují ještěrčí ocásky nebo netopýří křídla, ale třeba byliny,“ usmívá se zakladatel oceněné firmy Likeria Jiří Svoboda.

„Likér je vyrobený z vody, z lihu a dalších ingrediencí. Kdežto ty naše produkty by se spíš měly označovat jako aromatizovaná vína, protože základem těch našich nápojů není voda, ale jsou to révová vína,“ popisuje Jiří Svoboda způsob výroby speciálních alkoholických nápojů. Víno si pečlivě vybírá, aby chuťově pasovalo do zajímavých receptur. K výrobě používá výhradně česká vína. Kvůli tomu objel všechny vinaře od Kutné Hory až k Mostu. Nápoje chutnají po granátovém jablku, marcipánu, čokoládě, růžích nebo po medu.

Výrobna vypadá jako malá laboratoř. Na policích stojí skleněné nádoby na bylinky. S receptem na jejich Likeria Bylinné hořké se ale pan Svoboda netají. „Děláme to z pelyňku, puškvorce, benediktu a máty. Ta máta je tam jenom jako takové osvěžení.“

Ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2018 získal nápoj Likeria Pomelo a červený grep, který nádherně voní po citrusech. V minulosti zaujal nápoj s příchutí po marcipánu

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.