Hořovice voní květinami

22. červen 2008

Hořovice na Berounsku voní květinami. Od pátečního dopoledne se v malém sále tamní radnice koná výstava květin nazvaná Flora - Člověk - Fantazie. Její pravidelnou součástí byla už po jedenácté i aranžérská soutěž ve vázaní květinových vazeb, které se letos účastnilo šestnáct amatérských zahrádkářek a aranžérek z celé republiky.

Dámy měly vytvořit narozeninový plakát z živých rostlin k 50. výročí hořovického zahrádkářského svazu a dárkovou kytici. K vidění tak byly vazby plné barev a různých druhů květin i rostlin. Některé účastnice použily do svých děl i zeleninu.

A jak to dopadlo? První místo si svojí zručností vybojovala Vlastimila Kušková z Březové na Berounsku a vytvořila květinový koš. Druhá skončila a zlato z loňska neobhájila Alena Tůmová z Prahy, která nazdobila klasický klobouk. A pomyslnou bronzovou medaili si z Hořovic odvezla Markéta Nováčková ze Staré Bělé na Mladoboleslavsku. Ta udělala vazbu z růží a dalších květin Vítězky získaly poháry, broušené vázy a ta nejlepší pak ještě zájezd do moravských sklípků.

Výstavu aranžérských prací doplňuje menší výstavka různého zboží. Zejména keramiky, obrazů ze sušených květin a trávy a také batikované věci z přírodního materiálu. Výstav Flora - Člověk - Fantazie skončí v pondělí odpoledne.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio