Hořovická porodnice láká maminky na luxus

12. leden 2009

Porodnice v Hořovicích na Berounsku se už několik dní může pochlubit novým luxusním oddělením pro novorozence. To spolu s rekonstrukcí oddělení šestinedělí vyšlo na 25 milionů korun a maminkám nabízí špičkové vybavení a kvalitnější péči. Na slavnostním otevření nových prostor pro nastávající maminky nechyběla ani Lucie Zemanová...

Kromě modernějšího vybavení a příjemnějšího prostředí je rozdíl hlavně v kvalitnější péči o novorozence, která teď bude po celých 24 hodin. V hořovické nemocnici vznikl komplex, za který by se nemusely stydět ani nejvyhlášenější porodnice v republice. Za to je rád i celý zdravotnický personál v čele s primářem gynekologicko-porodnického oddělení Alešem Klánem. Ten si cení hlavně toho, že jeho oddělení dostalo od vedení důvěru a že se do rekonstrukce rozhodlo pustit. Podle primáře v posledních letech počet porodů výrazně stoupá i kvůli tomu, že v Berouně došlo ke zrušení porodnice a v Praze se potýkají s nedostatkem míst.

Celé oddělení teď vypadá opravdu nadstandardně. Ale co to maminky bude stát? Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení se rekonstrukce nedělala proto, aby si maminky připlácely nějaký nadstandard. Příplatek tak bude jen za osobu u porodu nebo za samostatný pokoj.

Hořovická porodnice je na berounském okrese skutečně vyhlášená. Podle primáře Aleše Klána ale její úspěch spočívá jinde, než ve špičkovém vybavení, a to v personálu, se kterým měl zatím bezproblémové vztahy.

Na projektu, který zčásti financovala i Evropská unie, se výrazně podílel architekt Mustafa Tousson, který navrhl i tak zvané Fun Boxy umístěné nad každým lůžkem. Ty nabízí internet, e-mailové připojení, ale i webkameru a propojení se zdravotnickým personálem.

Majitel nemocnice neusíná na vavřínech. Další rozsáhlou rekonstrukci teď plánuje v oddělení gynekologie.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio