Hospic nebo kardiocentrum? Pořád nerozhodně

24. září 2004

Z nového zdravotnického zařízení, které již stojí na kraji Mladé Boleslavi, může být hospic i kardiocentrum. Již několik měsíců trvající dohady o budoucnosti stavby nevyřešilo ani čtvrteční jednání zastupitelstva. Po delší diskusi totiž podpořilo návrh uzavřít smlouvy o smlouvě budoucí s aktéry obou konkurenčních projektů. Novinářům to řekl primátor Svatopluk Kvaizar.

Podle původního projektu, který podpořilo také zastupitelstvo, měl v blízkosti Pírkova sanatoria vzniknout hospic. Komplex budov v hodnotě asi 80 milionů korun tam skutečně společnost Zlatá Lyra vystavěla. Dostala se ale do finančních potíží a není schopna záměr dotáhnout do konce. Společnost Youn Sun proto nabídla, že tam místo hospicu vybuduje moderní kardiocentrum. Do dokončení a vybavení centra nabízí investovat kolem 300 milionů korun. Největší věřitel společnosti Zlatá Lyra, rakouská banka Communal Credit, ovšem začala uplatňovat na objektu zástavní právo a chce investovat do uskutečnění původního projektu. Obě společnosti by ovšem pro své záměry potřebovaly nejdříve vlastnit pozemky pod komplexem, které dosud patří městu.

Zastupitelé o tomto komplexu jednali již několikrát. Ani v jednom případě ale nedospěli k jednoznačné podpoře některého projektu. Ve čtvrtek proto odsouhlasilo variantu, podle které by se jeden či druhý projekt uskutečnil na pronajatém pozemku. Město by jej prodalo až ve chvíli, kdy bude nové zařízení hotovo či uvedeno do provozu. Město by tak mělo mít záruku, že pozemky poskytne na skutečně užitečné a funkční zařízení.

Spustit audio