Hospital Kuks je vrcholné dílo českého baroka. V útrobách budovy můžete najít i lékárnu a dodnes na policích obdivovat stojatky

24. červenec 2023

Vrcholné dílo českého baroka vystavěl v Kuksu počátkem 18. století František Antonín Špork.

Šlechtická rezidence s lázněmi leží byla situována na levém břehu Labe, budoucí ústav pro přestárlé veterány začali stavět na pravém břehu. Současně vztyčili i kostel, jehož krypta sloužila jako hraběcí hrobka. Zároveň se zřizovala špitální zahrada, za kterou později vznikl ještě hřbitov s kaplí.

Monumentální komplex podtrhuje série soch, umístěných na terase před hospitálem. Vytvořil je Matyáš Braun a znázorňují Ctnosti a Neřesti. V útrobách budovy pak můžeme najít i lékárnu. Ta se nazývala U Granátového jablka a dodnes na policích můžeme obdivovat stojatky – lékárenské nádoby – od dračí krve, račích ok či prášku z lebky oběšence.

Špitálníci, tedy chovanci, vykonávali pouze lehčí práce, nesměli si spílat a přít se, navštěvovat kořalny a především museli pilně navštěvovat každodenní mše svaté. I víc než 300 let od svého vzniku panuje v areálu Hospitalu Kuks jedinečná duchovní atmosféra.

Hrabě František Antonín Špork
Spustit audio