Hrad Křivoklát ožil v noci

6. červenec 2009

Na středočeském hradu Křivoklát bylo v noci na pondělí živo. Konaly se tam noční prohlídky, které navštívilo zhruba 150 lidí. Návštěvníci se tak mohli seznámit s historií hradu i jedním milostným příběhem z konce 16. století. Přestože byly vstupenky dlouho předem vyprodané, noční Křivoklát si nenechal ujít kolega Pavel Pavlas...

Hrad Křivoklát se připojil k několika další hradům a zámkům, které letos v létě pořádají noční prohlídky. Ty na Křivoklátu se konaly v hodinových intervalech a na každou šlo vždy okolo čtyřiceti lidí. Některých z nich jsem se před vstupem do hradu zeptal, co od toho očekávají. Většina mi odpověděla, že netradiční zážitek.

Noční prohlídky, tak jak je připravily zástupci hradu, byly jedním velkým divadelním představením. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost zažít tajnou svatbu Filipíny a Ferdinanda Tyrolského.

Hrad Křivoklát je otevřený pro veřejnost mimo pondělí každý den. Jak se liší noční prohlídka od denní, mi vysvětlil průvodce Michal Kuchta. Noční prohlídka byla podle něj věnovaná jen jednomu příběhu. Denní prohlídky jsou pak zaměřené na celou historii hradu. Pokud si teď říkáte, že jste udělali chybu, když jste v noci nebyli na Křivoklátu, nezoufejte. Šanci tady máte ještě 31. července.

Do konce měsíce pak můžete v noci navštívit ještě zámky Konopiště, Březnici, Hořovice nebo některé středočeské hrady.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio