Hrad Točník (20.8.2011)

20. srpen 2011

Hrad Točník pochází ze 14. století, nechal jej vybudovat král Václav IV. Nachází se na Berounsku, blízko zříceniny hradu Žebrák.

Na Točník jsme se společně vypravili v sobotu 20. srpna. Hradem vás při této přiležitosti provedla herečka a naše moderátorka Naďa Konvalinková.

Hrad Točník se řadí mezi nejrozsáhlejší zříceniny v Čechách. Představuje monumentální architekturu doby Václava IV., jejíž velkorysý rozmach byl ztlumen politickým neklidem počátku 15. století a zcela přerušen husitskými válkami. Točnický hradní areál zůstal zachován jen v torzu, ale jeho architektonická výmluvnost, starobylost a romantičnost, podtržena dominantní polohou v krajině, má neobyčejně silnou působnost.

Otevírací dobu a spoustu dalších informací o hradu Točník najdete na internetových stránkách - www.hrad-tocnik.cz.

Pořadatelem akce je Český rozhlas Region ve spolupráci s Národním památkovým ústavem ve středních Čechách - www.npu.cz.

Partnery Hradozámeckého léta jsou: Centrum FotoŠkoda - www.fotoskoda.cz a Nakladatelství FRAGMENT - www.fragment.cz.



Zvětšit mapu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.