Hrady a zámky ve středních Čechách hledají nové průvodce. Jenom na hradě Karlštejn jich potřebují třicet

18. únor 2022 11:00

Hrady a zámky se připravují na turistickou sezónu. Mimo úklidu a oprav teď také hledají průvodce. Třeba na Karlštejně jich přijmou třicet. Kvůli koronaviru pořádal tamní kastelán výběrové řízení naposledy před dvěma roky. Někteří průvodci si ale mezi tím našli jinou práci nebo dostudovali a času teď mají méně. Aktuální situaci na Karlštejně zjišťovala reportérka Markéta Šulejová.

Skupinu zhruba deseti návštěvníků měla při natáčení reportáže na starosti průvodkyně Lenka. Ta na Karlštejně začala pracovat po první vlně koronavirové pandemie. "Já jsem totiž místní. Tenhle nádherný hrad chodím obdivovat už několik let a jednoho dne jsem si řekla, proč to nezkusit. Už tady budu třetí léto."

Počty prohlídek, které denně průvodce se zájemci absolvuje, záleží na počtu návštěvníků. Ti často pokládají zajímavé dotazy. "Návštěvníci někdy mívají opravdu zvláštní otázky, které se vůbec se netýkají historie, ale spíše stavebního rázu nebo zajímavostí. Pak jsou samozřejmě otázky, které zabíhají do větší hloubky historie. Snažím se studovat, abych na tyto otázky byla schopná opdovědět," uvádí průvodkyně Lenka, kterou tahle práce moc baví.

Čtěte také

Podle kastelána Lukáše Kunsta chce hrad aktuálně přijmout zhruba 30 nových průvodců. A co všechno by měli případní adepti splňovat? "Od každého požadujeme vždy plnoletost, bezúhonost a minimálně znalost jednoho cizího jazyka. Výhodou je i znalost historie a potřebujeme, aby ten člověk byl týmový hráč."

Zájem o průvodcovskou službu už zjišťují i na Konopišti. Původním průvodcům rozeslali dotazníky, aby se vědělo, zda budou pokračovat.

Nové průvodce každoročně hledá i Křivoklát, na sezonu jich bývá potřeba zhruba kolem 40. Výběrové řízení tam mají v plánu v březnu.

autoři: Markéta Šulejová , JMys | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio