Hýskov na Berounsku trápí bahno

17. únor 2009

Obyvatelé Hýskova na Berounsku se v těchto dnech doslova brodí bahnem. Může za to stavba kanalizace, která tamním občanům působí neustále problémy. Po nedodržených termínech, špatně dostupných obydlích a problémech s podzemní vodou je to právě bahno, které pokrylo skoro všechny cesty v obci. Do Hýskova se vypravila naše kolegyně Lucie Zemanová...

"Když jsem přijela do Hýskova, nechtěla jsem věřit, že by byla situace tak hrozná, jak mi ji popsala sama starostka obce. Po pár krocích, kdy jsem se zabořila do hnědé břečky jsem ale změnila názor a za několik minut jsem byla stejně rozladěná jako obyvatelé Hýskova, kteří bahnem chodí dnes a denně", říká naše berounská kolegyně.

Starostka Hýskova Ivana Týlová o zabahněných cestách dobře ví a rozhodně před problémem nestrká hlavu do písku. Podle jejích slov se toho ale v současné době moc dělat nedá. Firma totiž neustále pracuje, a tak se bahno pořád roznáší skoro po celé obci. Podle starostky by se situace měla zlepšit hned po kolaudaci stavby, která je v plánu 24. února. Po ní se firma začne věnovat úpravám komunikací a v červnu by po problémech nemělo být ani památky. Do té doby žádá starostka Hýskova občany o trpělivost.

A co na současnou situaci říká sama firma? Podle Františka Demjanoviče z firmy Mopex není bahno při stavbě kanalizace ničím ojedinělým, zvlášť když je počasí proměnlivé jako v poslední době. František Demjanovič zároveň připustil, že je bahno roznesené opravdu skoro po celé obci a stejně jako starostka slíbil, že po kolaudaci se situace začne zlepšovat.

I přes řadu problémů firmě zatím žádné sankce nehrozí a starostka Hýskova doufá, že se projekt za více než 80 milionů korun podaří dotáhnout do konce.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio