I po reformě střední Čechy nejvíce vojenské

4. listopad 2004

Loni bylo nejvíce vojenských posádek ze všech krajů ČR ve Středočeském kraji (15 posádek a pět dislokačních míst). Tento kraj by jich měl mít nejvíc i po skončení armádní reformy (šest posádek a pět dislokačních míst).

V souvislosti s reformou a profesionalizací české armády vojáci opouštějí mnohá svá dosavadní sídla. Podle současné verze reformy, kterou vláda schválila v listopadu 2003, armáda od loňského roku postupně ruší pět desítek posádek i některá menší místa. Budoucí profesionální armáda by měla po skončení reformy působit ve 23 posádkách a 46 dislokačních místech. V době svého vzniku v roce 1993 byla česká armáda rozmístěna ve 200 posádkách a dislokačních místech. O deset let později, v roce 2003, jich využívala 132 (65 vojenských posádek a 67 dislokačních míst). Do konce loňského roku bylo zrušeno osm posádek (Rožmitál, Slaný-Drnov, Drhovice, Holýšov, Dašice, Žamberk, Panské Dubénky, Bohuslavice) a čtyři menší dislokační místa. Armáda loni uvolnila 31 objektů, 37 pozemků a 104 objektů i s pozemky. V letošním roce vojáci opouštějí 11 posádek (odešli mimo jiné z Podbořan, Strašic či Janovic nad Úhlavou) a dvě dislokační místa. Další téměř dvě desítky míst opustí armáda v příštím roce.

Na konci roku 2006 má mít armáda jen 27 posádek a po dosažení cílových operačních schopností (k roku 2010) by měly zaniknout další čtyři (Tábor, Lipník nad Bečvou, Hranice, Chrudim). Po dokončení reformy by tak armáda měla využívat 23 vojenských posádek a 46 dislokačních míst (na dislokační místa jsou postupně redukovány i některé současné posádky). V cílové struktuře českých ozbrojených sil se počítá se zachováním vojenských výcvikových prostorů Jince, Boletice, Libavá, Vyškov (Dědice) a Doupov. Zatímco v roce 2003 byly vojenské posádky na území všech čtrnácti krajů, do budoucna ze dvou krajů zcela zmizí: v Karlovarském a Zlínském kraji bude mít armáda pouze dislokační místa. Na základě současné verze reformy armáda ruší i některé posádky, které byly ještě donedávna pokládány za perspektivní. Rušení posádek je v mnoha případech provázeno protesty dotčených obcí, pro něž má odchod armády většinou negativní ekonomické důsledky. Pro částečnou eliminaci dopadů vláda již schválila převody nemovitého majetku v hodnotě několika miliard korun na obce. Zatímco krajům převádí Ministerstvo obrany majetek bezplatně, v Praze počítá s tím, že na něm vydělá. Cenu svých nemovitostí v Praze odhadují vojáci na 7,8 miliardy korun.

Spustit audio