I rovinaté Podluží má rozhlednu. Stojí v Novém Poddvorově a má podobu ropné věže

11. listopad 2015
Česko – země neznámá

Na jižní Moravě v posledních letech vyrostlo mnoho nových rozhleden. Této módě podlehl v roce 2009 dokonce i nejrovinatější region rozprostírající se v samotném jihovýchodním cípu České republiky – Podluží. Svazek tamních obcí společnými silami vybudoval rozhlednu v Novém Poddvorově.

Pozinkovaná ocelová konstrukce je 30 metrů vysoká a má podobu ropné těžní věže. To samozřejmě není náhoda, na jihu Moravy se ropa a zemní plyn intenzivně těží a zařízení těžařů tak nejsou v krajině ničím výjimečným. Jako turistická atrakce ale samozřejmě slouží jen rozhledna na katastru Nového Poddvorova.

Vystoupat na vyhlídkovou plošinu je trochu obtížné pro všechny, kteří trpí závratěmi. Skrz vzdušnou konstrukci je totiž vidět, takže i z vrcholu může člověk sledovat všechny zákruty vysokého schodiště. Kovová konstrukce ale působí stabilním dojmem.

Jen si tak trochu písknout

Za silnějšího větru vyluzuje rozhledna zvláštní zvuky. Někteří je nazývají zpěvem. „Vítr, který prochází žebrováním ocelové konstrukce, si opravdu pohvizduje,“ potvrzuje předseda svazku obcí Podluží Vojtěch Pospíšil. Nejde ale samozřejmě o žádnou lidovou melodii, kterými je region jinak pověstný.

Rozhledna nabízí rozhled po celém mikroregionu Podluží

Díky třicetimetrové výšce a okolnímu rovinatému terénu je z rozhledny vidět opravdu daleko. Za dobrého počasí mají všichni turisté jako na dlani nejenom celý mikroregion Podluží, ale také kus nedalekého Rakouska, Malé a Bílé Karpaty anebo Pálavu.

„Nově jsou nahoře na vyhlídkové plošině instalované obrázky s popisky, díky kterým se i turista neznalý okolí rychle zorientuje,“ dodává Pospíšil. Další informace o všech obcích Podluží najdou příchozí na informačních tabulích dole u rozhledny.

Zájemci o vstup na vyhlídkovou věž nemusí platit žádné vstupné. Mohou přitom využít zázemí v podobě sociálního zařízení i například odpočinkové lavičky a stoly hned vedle rozhledny. Zvláště v létě tuto možnost oceňují hlavně cykloturisté, kteří tudy proudí po frekventované cyklostezce z Prušánek do Čejkovice.

autor: hon
Spustit audio