Irský retroluxus ve Statenicích

19. říjen 2004

Celkem 85 komfortních bytů a 32 luxusních rodinných domů včetně náměstí, obchodů, kaváren a okrasného jezera vznikne do roku 2006 ve Statenicích u Prahy. Náklady na projekt zahrnující i investice do infrastruktury se odhadují na 20 milionů eur (zhruba 630 milionů Kč).

Novinářům to dnes řekl ředitel české pobočky irské developerské společnosti Ballymore Properties John Stotter. Cena bytů začíná od 38.000 korun za metr čtvereční, v Praze firmy nabízejí byty zhruba od 25.000 Kč. "Očekáváme velký zájem, již teď je vysoký zájem o rezervace," řekl ČTK Stotter. V pěti bytových domech vznikne 85 bytů různých velikostí, od jednopokojových až po exkluzivní apartmány s třemi ložnicemi a dvěma koupelnami. Projekt je z dílny architektonické kanceláře Ian Bryan Architects. "Jde o kombinaci tradice a moderního způsobu bydlení," řekl ke statenickému projektu Ian Bryan. Vzorem pro 32 rodinných domků se staly funkcionalistické vily 20. let minulého století. Charakteristické jsou čisté linie interiérů a exteriérů, velké prosklené plochy a moderní design. Projekt pochází od architektonické kanceláře Lewis a Hickey, která má vedle České republiky studia také v Británii a Irsku. S výstavbou Statenického mlýna vybuduje společnosti Ballymore Properties zároveň náměstí s fontánou a okrasnou zelení. Otevřena bude řada drobných obchodů a kaváren. Postaví se také nová radnice. "V parku vznikne okrasné jezero s restaurací ve stylu staročeského mlýna," dodal Stotter.

Společnost Ballymore Properties sídlí v Londýně a Dublinu. V České republice koupila na konci dubna za zhruba 800 milionů korun soubor domů na Václavském náměstí a v navazující Jindřišské a Panské ulici. V oblasti výstavby a regenerace městských center působí přes 25 let.

Spustit audio