Izreaelská hra Mikve ukáže boleslavským divákům touhu po svobodě

16. říjen 2015

Populární izraelskou hru Mikve představí dnes v premiéře Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Mikve je židovská rituální lázeň, ve které se věřící židovské ženy pravidelně očišťují. Na pozadí tohoto tradičního rituálu rozehrává izraelská autorka Hadar Galron aktuální drama o svobodě a touze po ní.

V dramatu Mikve osm žen prožívá osm příběhů, které se v jednom dni spletou v jeden jediný. Každá z postav přitom řeší složitou situaci.

„Je to především hra o svobodě, o možnosti volby. Společnost, ve které se to odehrává, je svázaná tradicí i pravidly. To je pro divadlo dobrý námět,″ říká režisér představení Petr Mikeska.

Do ortodoxní komunity židovských žen s různým společenským postavením i různou hloubkou víry přichází nová lázeňská Šira. A pozvolna se před ní rozkrývají často i úsměvné osudy místních žen - dramata, o kterých všichni vědí, ale nikdo o nich nemluví. Ve své snaze pomoct naráží Šira na bariéru náboženských pravidel i lidských předsudků.

„Je to taková tvrdohlavá a rázná dívka. Všichni postupně poznávají, že si nenechá do ničeho mluvit, takže se celková atmosféra a nálada v mikve zahušťuje. Ke konci se ale ukáže, že je to dobře,″ popisuje svou roli Širy herečka Svatava Milková.

Jednu z nejpopulárnějších izraelských her napsala autorka Hadar Galron v roce 2005. Přesto i deset let po jejím prvním uvedení, jde podle Mikesky o hru o naší současnosti.

autor: duch
Spustit audio