Jak přestat kouřit? Nejlépe na dovolené

14. červen 2023

Většina kuřáků kouří ze stresu nebo čistě díky zlozvyku, který se táhne už od puberty. Ostatně mnoho kuřáků prožívá své první zkušenosti s cigaretami během dospívání a v mládí. Pokud se chcete tohoto zlozvyku zbavit, dovolená je ideální dobou začít s odvykáním.

Asi nikdo nedokáže přestat kouřit ze dne na den. To se podaří obvykle lidem, kteří zjistí velmi vážnou nemoc a pak jsou schopni z obavy o své zdraví přestat kouřit okamžitě. Zkušení lékaři svým pacientům - kuřákům radí, aby postupně snižovali počet cigaret a s tím i celkové množství škodlivin, na jejichž přísun je tělo kuřáka již navyklé. Právě dehet z tabákového kouře způsobuje většinu závažných onemocnění vznikajících z kouření.

Pokud se snižování počtu cigaret nedaří, na přechodnou dobu v rámci odvykání mohou pomoci i nahřívané cigarety. Pomocí nahřívání tabáku speciální technologií se množství škodlivých látek obsažených v cigaretě snižuje až na 10%. Jako přechodná fáze odvykací kůry tak může tento typ cigaret pomoci silným kuřákům překonat nejtěžší abstinenční období. Cílem je ale samozřejmě zbavit se kouření v jakékoliv formě co nejdříve.

Na dovolenou s odvykacím plánem

Ideálním obdobím je proto dovolená. Na dovolené většinou nemusíme čelit stresu a máme na sebe více času. Je proto vhodné si připravit a promyslet celý postup a předem počítat s různým úskalím.

Především je nutné vymyslet činnost pro ruce a ústa. Právě příprava cigaret i samotné kouření zaměstnává ruce, což ve stresech kuřákům pomáhá k částečnému uklidnění. Je to ale pouze „náhražka“, nicméně pro mnoho lidí je právě z těchto důvodů kouření „nezdravým“ pomocníkem proti stresu.

Mnoho kuřáků, kteří se snaží přestat kouřit, tak začne ruce i ústa zaměstnávat jinak a většinou to řeší častým pojídáním doslova čehokoliv. Pak si mnoho z nich stěžuje, že jakmile přestali kouřit, nabrali na váze. Je tedy dobré si předem promyslet, jak ruce zaměstnáme, ať už ruční prací, vyřezáváním nebo prací na zahrádce. A pokud máte při odvykání potřebu něco jíst, vyhněte se bonbónům a sladkostem, raději se připravte různé malé kousky zeleniny a ovoce.

Zhluboka dýchat i kašlat

Kuřákům v odvykací kúře také rozhodně prospěje aktivní dovolená na horách nebo u moře. Čistý vzduch a hluboký dech například při turistice pomohou plíce pročistit. Na druhou stranu je nutné také počítat s tím, že se každému kuřákovi začnou plíce po delším období kouření čistit a jakmile s kouřením přestane, začne hodně vykašlávat. Někomu tento proces vykašlávání, hlavně po ránu, může trvat poměrně dost dlouho, až několik let. Záleží na tom, jak dlouho každý kuřák kouřil a jak intenzívně.

Vaše zdraví si odvykací kůru během dovolené zaslouží, a pokud se budete během léta snažit s kouřením přestat, rozhodně se vyplatí odjet na delší dovolenou a dopřát si dostatek volného času. Pokud se to podaří, máte na půl vyhráno. Důležité také je, nevrátit se do starých zajetých kolejí tohoto zlozvyku opět po návratu, až budete čelit prvním pracovním stresům.

Spustit audio