Jak se mlsalo před sto lety, ukazuje nová výstava na zámku Kačina
Na zámku Kačina omládnete o sto let. Návštěva historické cukrárny vám přiblíží práci mistrů cukrářů. Najdete tady interiér dobové kavárny a také se podíváte do krámu, kde se kupovaly bonbóny.
Návrat do filmů s Adinou Mandlovou, do doby, kdy zpíval R.A. Dvorský a jeho Melody Boys, kdy dámy nosily klobouky a rukavičky a svátečně oblečené rodiny chodily v neděli na korzo a potom společně skončili u sladkých dobrot a kávy umožní návštěvníkům nová výstava Historické cukrárny.
"Jsou tady krásně malované dózy na bonbony, čokoládu a taky na suroviny jako například kakao, vanilku a různé koření. Zajímavostí je, že dneska přijdeme do obchodu a koupíme si bonbonieru, tehdy se bonbony vyráběly jednotlivě a do těch krásně malovaných krabiček se ukládaly podle přání zákazníka až přímo v obchodě," popisuje část expozice knihovnice zámku Alena Štecherová.
Výstava ukazuje i různé formy a kuchařské nářadí, s jehož pomocí se cukroví vyrábělo. Samotné naaranžované sladké pečivo, je upečené podle dobobých receptů a vzorů, které vycházely například v časopise Pekařské listy.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rozsudek ukázal část příjmů webu AC24. Inzeroval tam i Google, nyní svou reklamu stáhl
-
Reforma péče o duševní zdraví se zmařila, říká psychiatr. Duševní obtíže má přitom 16 procent Čechů
-
Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout, říká Jan Dusík
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary