Jan Žižka: Žoldnéř a lapka, ale také výborný stratég s pověstí neporazitelného vojevůdce

26. září 2023

Zřejmě největším vojevůdcem české historie je Jan Žižka z Trocnova. Jeho pověst se postupem času proměňovala, jednou byl označován za hrdinu, jindy zase za loupežníka. Co tedy o Janu Žižkovi skutečně víme?

Přesné datum ani místo jeho narození neznáme. Podle legendy pocházel z jihočeského Trocnova, kde ho připomíná mohutná mohyla. O první oko údajně přišel už v dětství, a proto byla jeho typickým znakem páska přes oko.

Na počátku 15. století se živil jako žoldnéř a lapka na území Čech i Polska, do dějin se ale zapsal až ve chvíli, kdy spojil své bojové schopnosti s husitstvím.

Jan Žižka se účastnil první pražské defenestrace. Pak se stal skutečným vůdcem bojovných husitů. V několika bitvách prokázal, že je výborný stratég, v praxi například poprvé využil vozovou hradbu. Byl u založení města Tábor a získal pověst neporazitelného vojevůdce.

Když ale přišel u hradu Rabí o druhé oko, ztratil svou pověstnou akceschopnost. Zemřel při obléhání Přibyslavi roku 1424 zřejmě na vleklý zánět kůže.

Odkaz Jana Žižky připomíná jezdecká socha na pražském Vítkově, která je od roku 2006 třetí největší jezdeckou sochou na světě. Váží 16 a půl tuny a do jejích útrob se prý vejde až 14 lidí.

autor: Jan Herget
Spustit audio