Jana Hůlková: V Nemocnici Mělník léčíme pacienty s lymfedémem

22. duben 2013

S primářkou rehabilitačního oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Janou Hůlkovou jsme mluvili o léčbě lymfedému.

Povídali jsme si o příčinách vzniku tohoto onemocnění. Věnovali jsme se k tomu, jak může lymfedém komplikovat člověku život. Zaměřili jsme se na to, jak fungují v rámci léčby lymfodrenáže.

Lymfedém patří mezi celoživotní onemocnění. Tento druh otoku může být buď vrozený, nebo získaný – nejčastěji po úrazech a operacích, obzvláště z důvodu nádorového onemocnění.

Fyzioterapeut mělnické nemocnice Pavel Frutos se věnuje mimo jiné také lymfodrenážím. Po manuální následuje přístrojová

Nejznámějším příkladem je otok horní končetiny a často i hrudníku po některých operacích nádorů prsu, kde je často nutné odstranit i příslušné lymfatické uzliny. Lymfedémem mohou trpět i lidé, kteří prodělali kožní onemocnění lidově nazývané růže.

K čemu přesně v těle dochází?

Při tomto onemocnění dochází k poruše lymfatické drenáže. Znamená to, že se naruší odtok lymfatické tekutiny z některé části těla a nastává její následné městnání. Nejčastěji bývají postiženy dolní a horní končetiny i přilehlé části trupu.

Manuální lymfodrenáž trvá minimálně 60 minut, přístrojová, která navazuje, pak dalších 30 až 60 minut

Nemocnice Mělník, konkrétně rehabilitační oddělení, nabízí manuální lymfodrenáž doplněnou přístrojovou lymfodrenáží. Do komplexní léčby patří také léčebná tělesná výchova a bandážování, podle charakteru a rozsahu lymfedému kompresivní punčochy, návleky nebo vícevrstevná bandáž.

Jak dlouho ošetření trvá

Manuální lymfodrenáž probíhá minimálně 60 minut, přístrojová, která navazuje, pak dalších 30 až 60 minut. Pacienti tedy stráví nemocnici jeden a půl až tři hodiny, podle rozsahu lymfedému a kombinace léčebných procedur. Léčba je v Nemocnici Mělník zatím ambulantní a hradí ji zdravotní pojišťovny.

Zdroj informací: Nemocnice Mělník

Reprízováno 2. srpna 2013.

Spustit audio